Keto wegański placek dyniowy (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

placek dyniowy
Keto wegański placek dyniowy

Dyniowy wege wypiek zawsze mile widziany

Niby takie nic – ot purée z dyni zmieszane z bezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska… 🙂 Mi umilało ono śniadania przez ostatnie kilka dni. Do porannej kawy sprawdza się wyśmienicie. 🙂 Poprzez dodanie przyprawy do piernika zyskało też nieco zimowo- świąteczny charakter. Jak na grudniowy wypiek przystało… 🙂 Swoją drogą wręcz idealnym akompaniamentem do keto wegańskiego placka dyniowego będzie pierniczkowe latte. 🙂

Wege przepisy ketogeniczne – to też się może udać!

Przepis znalazłam tutaj pośród innych ciekawych wegańskich keto przepisów. Tak naprawdę zainteresował mnie ten chleb, bardzo podobny w sumie do mojego chleba z ziaren, jednak w wersji z mąką kokosową. Zrobiłam go nawet, niestety trochę się rozpada i jest mocno wilgotny w środku. 🙁 Prawdopodobnie winna temu jest babka płesznik, która została dodana w nasionach a nie łuskach… 😛 Ale nie o chlebie tutaj mowa… Bohater dzisiejszego wpisu, czyli keto wegański placek dyniowy za to nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę kokosową, lnianą i dyniową, dodać erytrytol oraz składniki mokre w postaci mleka kokosowego i purée z dyni. I właściwie na tym koniec. Dalszą część pracy bierze na siebie piekarnik. 🙂

keto placek dyniowy
Keto vegan placek dyniowy

Keto wegański placek dyniowy – różne opcje wykończenia

Polewa jest kompletnie opcjonalna. I zarazem też całkowicie wymienialna na inne opcje. 🙂 Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… 😛 Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. 😀 Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. 😀

Wydruk przepisu
Wegański placek dyniowy
Mocno dyniowy i pełen aromatycznych przypraw - taki właśnie jest ten keto wegański placek dyniowy. Idealny na końcówkę jesieni, do gorącego kubka kawy lub herbaty. 🙂
keto wegański placek dyniowy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
keto wegański placek dyniowy
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
  1. Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
Polewa czekoladowa
  1. Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 114 kcal

Tłuszcz: 7,1 g

Węglowodany: 3,9 g

Błonnik 1,1 g

Białko 4,9 g

Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *