Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Dyniowy wege wypiek zawsze mile widziany
Niby takie nic – ot purée z dyni zmieszane z bezzbożowymi mąkami, a jednak bardzo przyjemne w odbiorze. Jeśli chodzi o prezencję, to też szału nie ma, ale zdecydowałam się podzielić z Wami tym przepisem, gdyż to keto ciasto jest naprawdę smaczne. Ciężko właściwie stwierdzić czy to deser czy też może przekąska… 🙂 Mi umilało ono śniadania przez ostatnie kilka dni. Do porannej kawy sprawdza się wyśmienicie. 🙂 Poprzez dodanie przyprawy do piernika zyskało też nieco zimowo- świąteczny charakter. Jak na grudniowy wypiek przystało… 🙂 Swoją drogą wręcz idealnym akompaniamentem do keto wegańskiego placka dyniowego będzie pierniczkowe latte. 🙂
Wege przepisy ketogeniczne – to też się może udać!
Przepis znalazłam tutaj pośród innych ciekawych wegańskich keto przepisów. Tak naprawdę zainteresował mnie ten chleb, bardzo podobny w sumie do mojego chleba z ziaren, jednak w wersji z mąką kokosową. Zrobiłam go nawet, niestety trochę się rozpada i jest mocno wilgotny w środku. 🙁 Prawdopodobnie winna temu jest babka płesznik, która została dodana w nasionach a nie łuskach… 😛 Ale nie o chlebie tutaj mowa… Bohater dzisiejszego wpisu, czyli keto wegański placek dyniowy za to nie ma prawa się nie udać. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę kokosową, lnianą i dyniową, dodać erytrytol oraz składniki mokre w postaci mleka kokosowego i purée z dyni. I właściwie na tym koniec. Dalszą część pracy bierze na siebie piekarnik. 🙂

Keto wegański placek dyniowy – różne opcje wykończenia
Polewa jest kompletnie opcjonalna. I zarazem też całkowicie wymienialna na inne opcje. 🙂 Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… 😛 Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. 😀 Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. 😀

Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcji
|
- 1 szklanka puree z dyni
- 0,75 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 0,5 szklanki erytrytolu
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,33 szklanki mąki dyniowej
- 1 łyżka mąki lnianej lub zmielonych nasion lnu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winain potasu
- 0,25 łyżeczki sody spożywczej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
- 1 kostka czekolady gorzkiej lub dowolnej niskowęglowodanowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
|
![]() |
- Wymieszać mokre składniki z erytrytolem. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Wymieszać dokładnie. Kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 - 40 minut aż wierzch się lekko przyrumieni.
- Oba składniki polewy rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gdy polewa zgęstnieje, lecz nadal będzie płynna polać wierzch placka dyniowego formując esy floresy.
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal
Tłuszcz: 7,1 g
Węglowodany: 3,9 g
Błonnik 1,1 g
Białko 4,9 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: