Keto zoodles z krewetkami (Paleo, LowCarb, AIP)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Zoodles z krewetkami
Keto zoodles z krewetkami

Wiosenne menu

Nie wiem czy Wy też tak macie, ale w moim przypadku zbliżająca się wiosna sprzyja lżejszym potrawom oraz zwiększonej konsumpcji warzyw. Czasami w ogóle nie mam ochoty na mięso, co przy mojej grupie krwi (0) jest wręcz nie do pomyślenia… 🙂 Tak też było ostatnio. Na myśl o typowo mięsnym obiedzie robiło mi się jakoś nieprzyjemnie. A że nie chciałam całkiem rezygnować z białka, postawiłam na krewetki. Do tego spaghetti z cukinii, czyli tzw. “zoodles” i obiad gotowy. Keto zoodles to danie, które robi się szybko i sprawnie. Oczywiście nie wliczając czasu niezbędnego do rozmrożenia krewetek…

Zoodles przychodzą na ratunek

Uważam, że zoodles to jest wspaniały wynalazek. Sposób na ich uzyskanie może wydawać się nieco skomplikowany i mozolny. Tymczasem wystarczy jeden sprytny gadżet i keto zoodles idą jak po maśle. O spiralizer’ach pisałam już przy okazji wpisu pt. cukiniowe spaghetti z krewetkami w szynce parmeńskiej. Muszę przyznać, że idea makaronu z cukinii podbiła moje serce. Skłoniła mnie też zresztą do zakupu specjalnej nakładki do mojego Kitchen Aid’a (kolejny raz okazuje się, że na Amazonie wychodzi dużo taniej niż w oficjalnym polskim sklepie). Obawiałam się, że będzie to zakup, z którego nie będę korzystać na tyle często, żeby się szybko zwrócił. Jednak muszę przyznać, że się naprawdę przydaje! Co ciekawe, sam mikser był wygraną w konkursie kulinarnym, do którego wysłałam przepis na kolorowe spaghetti z makaronu, cukinii i marchewki! 😀

Warzywo w urzekającej formie

Oczywiście keto zoodles są umownym zamiennikiem zwykłego makaronu, bo pod względem makroskładników jest to zupełnie inna historia. Wizualnie jednak jak najbardziej spełniają swoje zadanie. Zero węglowodanów i maksimum korzyści odżywczych powoduje, że stały się one hitem na dietach Paleo oraz ketogenicznej. Myślę, że są też dobrym rozwiązaniem gdy chcemy przekonać warzywnego niejadka do większej konsumpcji warzyw. Wygląd bowiem też ma znaczenie. W końcu je się także oczami… Nie jest to więc na pewno ostatni raz, kiedy pojawiają się na łamach tego bloga!

Wydruk przepisu
Zoodles z krewetkami
Lekkie danie w wiosennej odsłonie. Keto zoodles, czyli spaghetti z cukinii w połączeniu z krewetkami oraz fasolką szparagową to kolorowa propozycja dla wszystkich wielbicieli warzyw i nie tylko!
Zoodles z krewetkami
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Zoodles z krewetkami
Sposób przygotowania
  1. Cukinię pokroić na drobne nitki używając spiralizer'a. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby puściła wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło klarowane rozpuścić na patelni. Podsmażyć czosnek i dorzucić krewetki. Podsmażyć je ok. 1 minutę z każdej strony i zdjąć z patelni. Cukinię odsączyć z nadmiaru wody i wrzucić na patelnię. Dodać fasolkę szparagową. Warzywa dusić przez ok. 8 minut pilnując, żeby cała woda wyparowała. Dodać pastę pomidorową. Przyprawić do smaku. Na koniec dodać krewetki, wszystko dokładnie wymieszać. Serwować na ciepło.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 192 kcal

Tłuszcz: 5,6 g

Węglowodany: 18,9 g

w tym błonnik 4,6 g

Białko 19,5 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *