Przejdź do przepisu Wydruk przepisu

Kruche serca w czekoladzie na Keto Walentynki
Walentynki już za 2 dni. Jeśli i Wy chcecie przygotować coś specjalnego na tę okazję, to gramy w tej samej drużynie. Nie to żebym jakoś bardzo uwielbiała i czciła to święto… Ale skoro jest okazja, żeby przekąsić sobie coś dobrego, to czemu nie? Każdy pretekst jest dobry… 😀 Oczywiście u nas Walentynki będą w wersji Keto, ale czegoś słodkiego- na przykład w postaci kruchych ciastek w kształcie serca- i lampki wina nie może zabraknąć. 🙂
Wielkie wyjście
Pewnie duża część z Was wychodzi z założenia, że w Walentynki nie należy siedzieć w kuchni i gotować, tylko raczej wybrać się na romantyczną kolację do restauracji. Ta decyzja niesie ze sobą- przynajmniej w moim przypadku- zbyt duże ryzyko. Po pierwsze, przy diecie ketogenicznej jadanie na mieście z zasady nie jest proste. Takie ograniczenia żywieniowe to dla wielu restauracji problem nie do przejścia. Pytając o pełen skład dania i prosząc o zamienniki z reguły czuje na sobie to karcące spojrzenie pt. “bierz z karty i nie wybrzydzaj”… Drugi powód łączy się mocno z pierwszym- z okazji Walentynek dużo restauracji decyduje się na specjalne, okrojone menu. Jeszcze gorzej są zatem widziane wszelkie prośby o zmiany.
Kameralne Walentynki
W dodatku, większość ludzi decyduje się na taki sposób spędzania Walentynek, więc wszędzie są tłumy, a restauracje chcąc ten fakt wykorzystać wywierają nacisk, żeby szybko zjeść i zwolnic stolik następnej parze. Komercha w czystej postaci… Dlatego my zostajemy w domu i w kameralnej atmosferze spędzimy razem czas i przekąsimy sobie coś smacznego. A co smacznego dokładniej? Ano kruche serca w czekoladzie! Oczywiście z mąki kokosowej, słodzone erytrytolem i polane czekoladą o niskiej zawartości cukru (w moim przypadku przepyszna ciemna czekolada z cynamonem). Czyli- jeśli grzeszyć, to z głową! 🙂 Jedno takie kruche serce w czekoladzie ma bowiem zaledwie 2,1 g węglowodanów. Można więc zaszaleć i zjeść kilka sztuk!
A Wy jak lubicie spędzać Walentynki?

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 15 minut |
Porcje |
ciastek
|
- 75 g mąki kokosowej
- 40 g erytrytolu lub innego niskoweglowodanowego słodzidła
- 35 g masła klarowanego
- 35 g oleju kokosowego
- białko z jednego jaja
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 kostki czekolady gorzkiej min. 85% kakao
Składniki
|
![]() |
- Wszystkie składniki oprócz czekolady wyrobić w malakserze na gładkie ciasto. Rozwałkować je i wykrawać serca foremką do ciastek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół) przez ok 10-15 minut aż do zezłocenia. Ostudzić i polać rozpuszczoną czekoladą.
Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 64 kcal
Tłuszcz: 5,2 g
Węglowodany: 2,1 g
w tym błonnik 2,3 g
Białko 1,5 g