Lazania z cukinii Paleo

Lazania z cukinii

Lazania z cukinii w stylu Paleo, czyli zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i beszamelem z kalafiora

Ostatnio był przepis na śniadanie, to teraz przyszła pora na coś treściwszego. Przepis na tę zapiekankę powstał na bazie dawnej miłości do włoskiej lazanii oraz dużych ilości cukinii na stanie. Wypadkową tych dwóch okoliczności jest coś w rodzaju lazanii z cukinii. Ale żeby nie było tak prosto, to beszamel też został trochę przerobiony… Zamiast mąki, mleka i masła powstał z kalafiora i jajka! Kalafior i cukinia razem w jednym przepisie to bogactwo składników odżywczych przy minimum kaloryczności.

W dodatku właśnie trwa sezon na cukinię, więc można ją dostać zarówno w warzywniakach, jaki i supermarketach w śmiesznych cenach! Warto z tego korzystać, bo cukinia wspaniale wpisuje się w wytyczne diety Paleo i Low Carb, więc można ją jeść praktycznie do woli.

Beszamel z kalafiora mnie zachwycił. Już planuję inne dania z jego użyciem. Nie sądziłam, że jest to aż tak wszechstronne warzywo. Chociaż samej zdarzało mi się używać go w najróżniejszych daniach, także w wersji na słodko jako mus z owocami lub jako warstwa serowa w serniku bez sera!

Danie jest bardzo sycące, a z tego przepisu powstaną 4 duże porcje.

Wydruk przepisu
Lazania z cukinii Paleo
Wariacja na temat włoskiej lasagne, zgodna z zasadami diety Paleo. Zamiast płatów lasagne- cukinia, a zamiast beszamelu- sos na bazie kalafiora. Polecam!
Kuchnia Włoska
Keyword lazania
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30-40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Kuchnia Włoska
Keyword lazania
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30-40 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cukinię kroimy na wąskie wstążki (niczym tagliatelle) lub kroimy spiralizerem na spaghetti. Posypujemy solą i odstawiamy. Cukinia musi puścić wodę. W międzyczasie szklimy cebulę na oleju kokosowym, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 7-8 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pastę lub koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, po czym odstawiamy i dajemy ostygnąć.
  2. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy surowe jajko i miksujemy dokładnie aż powstanie jednorodna masa. W tym momencie wszystkie elementy naszej układanki- zapiekanki są gotowe. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni Celsjusza. Cukinię odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  3. Kolejność warstw jest następująca: na dno żaroodpornego naczynia dajemy kilka łyżek sosu mięsnego, następnie posypujemy to wstążkami z cukinii i pokrywamy trzecią warstwą, czyli naszym beszamelem z kalafiora. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniśmy mieć warstwę beszamelu kalafiorowego. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch mąką migdałową- jest to wizualna imitacja sera. 🙂
  4. Po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę i przed krojeniem dajemy jej chwilę odpocząć.

Może Ci się też spodobać:

2 Comments

  1. Lekarz says:

    Dieta ketogeniczna to najgorsze swinstwo, ludzie nie wierzcie w te glupoty , bo potem musimy was ratowac w szpitalach… Idzcir do dietetyka albo ncez.pl

    1. No niestety nie mogę się zgodzić. Moje osobiste doświadczenia zdecydowanie zaprzeczają temu stwierdzeniu. Korzyści zdrowotne, które miałam okazję zaobserwować po wdrożeniu diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej są ogromne i przemawiają przeciwko standardom dietetycznym ustalonym przez główny nurt. Ale każdy ma prawo wybrać to, co według niego jest najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *