keto lazania z cukinii

Keto lazania z cukinii (Paleo, LowCarb)

Keto lazania z cukinii, czyli zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i beszamelem z kalafiora

Ostatnio był przepis na śniadanie, to teraz przyszła pora na coś treściwszego. Przepis na tę zapiekankę powstał na bazie dawnej miłości do włoskiej lazanii oraz dużych ilości cukinii na stanie. Wypadkową tych dwóch okoliczności jest keto lazania z cukinii. Ale nie tylko makaron został tutaj zastąpiony warzywem… Także beszamel został trochę przerobiony… Zamiast mąki, mleka i masła powstał z kalafiora i jajka!

Kalafior i cukinia razem w jednym przepisie to bogactwo składników odżywczych przy minimum kaloryczności. Smakowo – według mnie – dorównuje oryginałowi lub nawet go przewyższa, także polecam! 🙂

Cukinia – wspaniałe warzywo

W dodatku właśnie trwa sezon na cukinię, więc można ją dostać zarówno w warzywniakach, jaki i supermarketach w śmiesznych cenach! Warto z tego korzystać, bo cukinia wspaniale wpisuje się w wytyczne diety Paleo i Low Carb, więc można ją jeść praktycznie do woli.

Beszamel z kalafiora mnie zachwycił. Już planuję inne dania z jego użyciem. Nie sądziłam, że jest to aż tak wszechstronne warzywo. Chociaż samej zdarzało mi się używać go w najróżniejszych daniach, także w wersji na słodko jako mus z owocami lub jako warstwa serowa w serniku bez sera!

Danie jest bardzo sycące, a z tego przepisu powstaną 4 duże porcje.

keto lazania z cukinii

Lazania z cukinii Paleo

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Wariacja na temat włoskiej lasagne, zgodna z zasadami diety Paleo. Zamiast płatów lasagne- cukinia, a zamiast beszamelu- sos na bazie kalafiora. Polecam!
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Włoska
Porcje 4 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię kroimy na wąskie wstążki (niczym tagliatelle) lub kroimy spiralizerem na spaghetti. Posypujemy solą i odstawiamy. Cukinia musi puścić wodę. W międzyczasie szklimy cebulę na oleju kokosowym, dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 7-8 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pastę lub koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie, trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, po czym odstawiamy i dajemy ostygnąć.
  • Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z mlekiem kokosowym i płatkami drożdżowymi. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy surowe jajko i miksujemy dokładnie aż powstanie jednorodna masa. W tym momencie wszystkie elementy naszej układanki- zapiekanki są gotowe. Piekarnik nagrzewamy do ok. 200 stopni Celsjusza. Cukinię odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Kolejność warstw jest następująca: na dno żaroodpornego naczynia dajemy kilka łyżek sosu mięsnego, następnie posypujemy to wstążkami z cukinii i pokrywamy trzecią warstwą, czyli naszym beszamelem z kalafiora. Powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniśmy mieć warstwę beszamelu kalafiorowego. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30- 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można posypać wierzch mąką migdałową- jest to wizualna imitacja sera. 🙂
  • Po upieczeniu wyjmujemy zapiekankę i przed krojeniem dajemy jej chwilę odpocząć.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Lazania z cukinii Paleo
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
462.7
% RWS*
Tłuszcz
 
34.32
g
21
%
Tłuszcze nasycone
 
15.4
g
96
%
Tłuszcze trans
 
1.54
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.03
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.58
g
Cholesterol
 
129.67
mg
43
%
Potas
 
957.95
mg
27
%
Węglowodany
 
12.13
g
40
%
Błonnik
 
3.97
g
17
%
Cukier
 
6.16
g
Białko
 
27.52
g
28
%
Witamina A
 
256.09
IU
5
%
Witamina C
 
67.78
mg
82
%
Wapń
 
80.14
mg
8
%
Żelazo
 
3.62
mg
20
%
Węglowodany netto
 
8.16
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Lekarz
    Lekarz says:

    Dieta ketogeniczna to najgorsze swinstwo, ludzie nie wierzcie w te glupoty , bo potem musimy was ratowac w szpitalach… Idzcir do dietetyka albo ncez.pl

    1. Avatar for cavegirl

      No niestety nie mogę się zgodzić. Moje osobiste doświadczenia zdecydowanie zaprzeczają temu stwierdzeniu. Korzyści zdrowotne, które miałam okazję zaobserwować po wdrożeniu diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej są ogromne i przemawiają przeciwko standardom dietetycznym ustalonym przez główny nurt. Ale każdy ma prawo wybrać to, co według niego jest najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu