Low carb sangria

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Poncz owocowy
Keto sangria

Weekendowe grzeszki

Dzisiaj u mnie jeszcze mocno weekendowo. I letnio… Mimo, że jest poniedziałek, to ja dalej myślami tkwię w weekendzie… Powiedzcie, że nie tylko ja tak mam…! 😄 A skoro klimaty weekendowe, to i typowo weekendowy cheat na tapecie. Dzisiejsza propozycja, czyli low carb sangria zawiera bowiem nie tylko alkohol, ale także owoce, co stanowi podwójne przewinienie i kompletną niesubordynację wobec zasad diety ketogenicznej! 😉

Mocne postanowienie poprawy

Mam nadzieję jednak, że dostanę rozgrzeszenie. Oczywiście żałuję za grzechy i obiecuję poprawę! Na serio! Za wszystkie grzechy trzeba jednak odprawić pokutę… A w ramach pokuty radykalne cięcie węglowodanów. Doszłam do wniosku, że należy przystopować z tym węglowodanowym rozpasaniem. A raczej moje aktualne samopoczucie doprowadziło mnie do takiego przekonania. Czuję, że muszę na poważnie wrócić do diety stricte ketogenicznej, bo dieta w wersji mniej restrykcyjnej nie jest w stanie zapewnić mi dobrego samopoczucia. Przynajmniej dopóki w grę wchodzą takie dodatkowe aspekty jak stres i przemęczenie.

Zanim jednak nadejdą zmiany

W ten weekend pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa, czego efektem jest low carb sangria. W końcu mamy lato, więc ten koktajl jest naturalnym wyborem w takich okolicznościach… 😉 Żeby nie przesadzić z węglowodanami należy użyć wytrawnego wina i niezbyt słodkich owoców. U mnie był to arbuz, pomarańcza i cytryna. Dodatkowo, trzeba uzmysłowić sobie, że owoce służą w tym przypadku do aromatyzowania i nadania smaku winu. Nie trzeba ich koniecznie spożywać. To pozwoli ograniczyć ilość przyswojonych węglowodanów i zrobić z tego napoju odrobinę bardziej zgodny z dietą niskowęglowodanową napitek… 😊

Wspomnienia z wakacji z sangrią w tle

Mocno schłodzona low carb sangria wyszła bardzo przyjemna i orzeźwiająca w smaku. No i przywołała miłe wspomnienia z różnych wakacyjnych wyjazdów do Hiszpanii. Efektem ubocznym jest silna potrzeba udania się w kierunku południowych krańców kontynentu. Na szczęście perspektywa jest, więc trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość… Oczywiście popijając low carb sangrię…! 😄

Wam też sangria przywodzi na myśl wakacyjne skojarzenia?

Wydruk przepisu
Sangria
Low Carb sangria to wariacja na temat pewnego typowo wakacyjnego napoju wyskokowego rodem z gorącej Hiszpanii. Przeniesie Was ona myślami do odległych zakątków półwyspu Iberyjskiego, a nie wykluczone, że nawet natchnie do podróży! I to przy możliwie jak najbardziej ograniczonej podaży węglowodanów!
Poncz owocowy
Dania Koktajle, Napoje
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword owoce, poncz, sangria
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Dania Koktajle, Napoje
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Keyword owoce, poncz, sangria
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcje
Składniki
Poncz owocowy
Sposób przygotowania
  1. Arbuza i pomarańczę pokroić w cząstki i umieścić w wysokim szklanym naczyniu (najlepiej dzbanku). Pół cytryny pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok i dodać do pozostałych owoców. Zalać winem, wódką oraz napojem probiotycznym, kombuchą lub wodą. Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać mocno schłodzone.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez owoców):

Wartość energetyczna: 115 kcal

Tłuszcz: 0,0 g

Węglowodany: 1,3 g

Błonnik 1,1 g

Białko 0,0 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *