Keto naleśniki z twarożkiem kokosowym

Keto naleśniki z twarożkiem kokosowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Keto naleśniki z twarożkiem kokosowym, czyli smaki dzieciństwa

Kto za nimi nie tęskni? Moim smakiem z dzieciństwa są naleśniki z twarożkiem. Pamiętam, jak mama smażyła naleśniki. Co ciekawe – zawsze na patelni wysmarowanej słoniną, nie na żadnym tam oleju słonecznikowym czy innym kujawskim… A zapewniam, że w tych czasach dieta ketogeniczna nie była jeszcze nikomu specjalnie znana! 😀

Mama potrafiła przerzucać naleśniki na drugą stronę podrzucając je wysoko do góry, czym zaskarbiła sobie mój dozgonny podziw. Ja, nawet jak jeszcze używałam mąki pszennej nigdy nie umiałam się na to zdobyć… Teraz to już i tak bez znaczenia, bo w przypadku mąk bezglutenowych jest to praktycznie niewykonalne. Dużo zależy oczywiście od rodzaju patelni. Tych z powłoką teflonową staram się unikać ze względu na ich potencjalną szkodliwość, jednak można znaleźć dobrej jakości patelnie z nieprzywieralnymi powłokami bez toksycznych PFOA i PTFE…

Keto naleśniki to tylko dwa składniki!

Ten temat na pewno jeszcze poruszymy na blogu, tymczasem przejdźmy do przepisu na keto naleśniki z twarożkiem. Nie zaskoczę Was pewnie, jeśli powiem, że są one bezzbożowe. Ale nie tylko – żeby było ciekawiej nie zawierają one w ogóle mąki. Nie wiem czy można je zatem w ogóle nazywać naleśnikami… 🙂 Mogę za to zapewnić, że są bardzo smaczne. W zasadzie dwuskładnikowe, nie wliczając nadzienia. W związku z tym, że nabiału nie jadam, więc u mnie w wersji z tzw. twarożkiem kokosowym. Powstał on w wyniku zmieszania mąki kokosowej z mlekiem kokosowym. Czy Wy też widzicie tutaj jakąś zależność…? 😛

Naleśniki z twarożkiem kokosowym
Keto naleśniki z twarożkiem kokosowym

Kokos kokosem kokos pogania

Pewnie zdążyliście się już zorientować, że jestem wielką miłośniczką kokosa. Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Oczywiście byłam przyzwyczajona do bardzo intensywnego smaku kokosa, więc delikatny smak i subtelny aromat oleju kokosowego czy też mleka kokosowego jest dla mnie ledwo wyczuwalny. Nie zmienia to faktu, że stosuję je prawie do wszystkiego. Mleko kokosowe jest zamiennikiem zwykłego mleka na wszelkie możliwe sposoby, a oleju kokosowego używam prawie wszędzie tam, gdzie używałam masła czy innego oleju roślinnego.

Kokos jest dobry na wszystko

I bardzo sobie tę zamianę chwalę. Zwłaszcza jak pomyślę, ile tam dobra. Ile kwasu laurynowego, zabijającego patogeny w organizmie. Ile średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które to chwaliłam przy okazji przepisu na kuloodporną kawę. Składniki zawarte w kokosie pomagają zbić zły cholesterol, podwyższyć ten dobry, pozwalają usprawnić spalanie tłuszczu, ulepszają funkcje umysłowe i kto wie, co jeszcze dobrego robią…1 Jedno jest pewne – warto wprowadzić kokos na stałe do swojego jadłospisu. Nie wspominając już o kosmetycznych jego zastosowaniach – tutaj pole do popisu jest ogromne!

Na keto diecie kokos to praktycznie składnik numer 1, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać jeszcze więcej przepisów z jego udziałem. Niech żyje kokos!

TUTAJ ZNAJDUJE SIĘ PRZEPIS. Aby odblokować dostęp, zaloguj się albo dołącz do Plemienia Modern Cavegirl w roli ŁOWCY lub SZAMANA. Otrzymasz wtedy także możliwość skomponowania swojego jadłospisu z jego udziałem!

  1. Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil#section2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu