Paleo Chicken Burger w tostones

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Chicken burger w tostones

Co zamiast burgera w bułce?

Przechodząc na dietę Paleo wcześniej czy później stanie się przed problemem zastąpienia czymś pieczywa. O ile mowa o zwykłych kanapkach na śniadanie czy kolację w przypadku diety standardowej, to tutaj rozwiązanie jest proste- po prostu się z nich rezygnuje. 🙂 Jest milion innych dań, które można zjeść na śniadanie czy kolację. Zresztą śniadania- jak już wspominałam- powinny być białkowo- tłuszczowe, więc pieczywo tak czy siak odpada. Co jednak jeśli marzy nam się burger? Nie od dziś przecież wiadomo, że burger idzie w parze z bułą, a ta z oczywistych względów odpada. Chyba że taka z mąk dozwolonych na diecie Paleo… Jednak wymaga ona od nas trochę zaangażowania. No i jako produkt z mąki ma nadal ograniczoną ilość wartości odżywczych.

Wariacje na temat burgerów

Można też iść w ślady amerykańskiej sieciówki In-n-Out i przygotować Protein Style Burger, czyli… burgera zawiniętego w sałatę. Dobre, ale jeśli akurat potrzeba dorzucić trochę węgli, to się nie nada. Z pomocą może przyjść inne rozwiązanie rodem z Ameryki, tylko tej położonej bardziej na południe, a mianowicie tostones! Są to podwójnie smażone plantany uformowane w takie jakby placuszki. Bardzo lubiane w karaibskiej strefie wpływów, a także w Ameryce Południowej.  Z Karaibów przywędrowały zresztą do pobliskiej Florydy,  gdzie w zderzeniu z wszechobecną miłością do burgerów zostały wciągnięte do biznesu i zaowocowało to właśnie burgerami w tostones. Są serwowane w wielu knajpach w Miami, w tym także tutaj, gdzie miałam okazję jeść je po raz pierwszy w życiu i bardzo mi smakowały.

Powiew egzotyki w Polsce

Danie jest bardzo proste do odtworzenia w domowym zaciszu. Najtrudniejszym zadaniem w naszych polskich realiach pozostanie znalezienie plantanów… Zainteresowanym podpowiem, że można je czasami dostać w jednej z sieci dużych hipermarketów pochodzenia francuskiego, ale nie w tej od reklam z Napoleonem. 😉 Do naszych celów powinny mieć kolor bardziej zielony niż żółty, czyli być mniej dojrzałe i jednocześnie z większą zawartością skrobi. Te w wersji żółtej będą się bardziej nadawać do dań słodkich. Jeśli mamy już zielone plantany, to nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się do pracy.

Niełatwy orzech do zgryzienia

Najpierw jednak plantany należy obrać ze skóry. Najlepiej jest ponacinać skórę wzdłuż, a następnie podważać i odrywać ją od miąższu. Niestety nie idzie to tak łatwo, jak w przypadku dobrze nam znanych żółciutkich bananów… Jak już uda się nam dostać do owoców, to należy je pokroić w poprzek, ale lekko ukośnie na ok. 2-2,5- centymetrowe kawałki. Następnie smażymy je z obu stron, zgniatamy na miazgę (ja użyłam do tego dwóch talerzy) i znów smażymy. Gotowe tostones nie będą miały takiej średnicy, jak standardowa buła do burgerów, trzeba więc dopasować burgery wielkością do naszych tostones. Jeśli chodzi o same burgery, to akurat u nas tym razem padło na drób, ale w wersji oryginalnej należałoby się zaopatrzyć w jakąś dobrej jakości wołowinę. Burgery zostały dodatkowo przełożone rucolą oraz guacamole w roli sosu. Mimo tego, że odbiegały od klasycznej wersji burgera, były bardzo smaczne. Polecam spróbować!

Oto szczegółowy przepis:

Wydruk przepisu
Paleo Chicken Burger w tostones
Paleo wariacja na temat klasycznego amerykańskiego dania, jakim są burgery. Tym razem jest to chicken burger, w dodatku włożony pomiędzy dwa kawałki smażonych plantanów zamiast bułki. Zupełnie inaczej, ale jakże smacznie! Polecam!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Tostones
Burgery drobiowe
Guacamole
Dodatkowo
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Tostones
Burgery drobiowe
Guacamole
Dodatkowo
Sposób przygotowania
Tostones
  1. Plantany obrać zgodnie z instrukcją powyżej, pokroić ukośnie na 2-2,5-centymetrowe kawałki. Smażyć z obu stron na oleju kokosowym, po czym zmiażdżyć pomiędzy dwoma talerzami i powstałe placki jeszcze raz przesmażyć z obu stron.
Burgery drobiowe
  1. Zmielone mięso z kurczaka wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Smażyć małe burgery z obu stron na rumiano.
Guacamole
  1. Zmiksować wszystkie składniki oprócz cebuli i papryczki na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem, dorzucić drobno posiekaną cebulę oraz- według uznania- ostrą papryczkę.
  2. Dwa kawałki tostones przekładać rucolą, burgerem i guacamole. Jeść rękoma, bo inaczej się nie da. 🙂

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *