Ciasto dyniowe z polewą sernikową
Intensywnie piernikowe ciasto dyniowe z polewą a’la sernikową. Wspaniałe zestawienie kolorystyczne oraz smakowe. Idealne na jesienne spotkanie przy kawie.
Porcje Czas przygotowania
12-14porcji 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60+20minut 60minut
Porcje Czas przygotowania
12-14porcji 45minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
60+20minut 60minut
Składniki
Ciasto dyniowe
Polewa “sernikowa”
Sposób przygotowania
Ciasto dyniowe
  1. Dynię pokroić w niewielkie kawałki, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10- 15 minut. Odlać pozostałość wody i chwilę przestudzić.
  2. Lekko ciepłą dynię zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 40- 45 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.
Polewa “sernikowa”
  1. Kalafiora ugotować na parze. Jeszcze ciepłego przełożyć do miski i zblendować na gładką masę wraz z musem kokosowym oraz erytrytolem. Posypywać jednorazowo niewielką ilością żelatyny i za każdym razem blendować, aż do całkowitego rozpuszczenia poprzedniej porcji. Na koniec należy wsypać skórkę z pomarańczy oraz wlać ekstrakt z wanilii i wymieszać polewę szpatułką. Wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Można przyspieszyć proces wkładając ciasto do lodówki.
Pozostałe informacje

Adnotacje do przepisu: W tym cieście została użyta dynia Hokkaido. Jest to odmiana o dość zwartym miąższu, którą w dodatku można spożywać wraz ze skórą, co jest niemałym ułatwieniem. Puree z niej wychodzi zatem bardziej gęste i zbite. Do tego stopnia, że ciężko było je blendować. Dopiero po dodaniu jajek poszło łatwiej. Przy użyciu innego rodzaju dyni, efekty mogą być zatem trochę inne i być może trzeba by wtedy odpowiednio dostosować ilości innych składników. Niewykluczone jednak, że ciasto wyjdzie wtedy po prostu odrobinę bardziej wilgotne i dalej bardzo smaczne. 🙂

facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...