Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Wrap z pastrami
Pastrami wrap

Dla odmiany coś konkretniejszego

Obiecałam ostatnio, że pojawi się przepis nieśniadaniowy i właśnie się z tej obietnicy wywiązuję. Kolejny przepis na śniadanie musiał więc grzecznie ustąpić miejsca i czeka na swoją kolej. Teraz zaś czas na wrapy. I to nie byle jakie, bo są to pastrami wraps! Dużo czasu zajęło mi znalezienie przepisu na Keto & Paleo Wrapy, które nie bazują na mące migdałowej, ale się udało! Orzechów i migdałów, a co za tym idzie także mąk z nich otrzymanych nie powinno się podgrzewać, gdyż powstają wtedy szkodliwe substancje. Poza tym mąka migdałowa wychodzi dość drogo. I to bez względu na to, czy kupujemy ją w wersji gotowej czy też sami bawimy się w mielenie. W związku z tym usilnie próbowałam jej uniknąć w tym przepisie.

Siemię lniane rządzi

Bazą do moich Pastrami Wraps stał się ten przepis z niewielkimi modyfikacjami. Obawiałam się, że produkt końcowy nie spełni moich oczekiwań i będzie się rwał albo wyjdzie zbyt mało elastyczny… Nie wierzyłam, że właściwie z samego siemienia lnianego mogą wyjść takie cuda! Co prawda Keto krakersy są bardzo podobne pod względem składu i świetnie się udają, ale tutaj mamy do czynienia z większym powierzchniowo wyrobem… Nie sądziłam, że będą one trzymać formę, ale spróbowałam i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Te miękkie i elastyczne wrapy są niczym z mąki pszennej! Co ja gadam- one są o niebo lepsze!

Gorrrąca patelnia – warunek konieczny

Jest tylko jeden warunek- żeby wrapy się udały patelnia musi być bardzo rozgrzana. W przeciwnym razie będą przywierać. Zastosowanie ma tutaj też podstawowa zasada, jak przy naleśnikach – pierwszy rzut prawdopodobnie należy spisać na straty… 🙂 Ja użyłam mojej żeliwnej patelni, ale przed każdym wrapem smarowałam ją odrobiną oleju kokosowego, a i tak nie uchroniłam pierwszego wrapa przed destrukcją. Właściciele patelni z powłoką nieprzywierającą mogą spróbować zrobić je na suchej patelni, ale nie biorę odpowiedzialności za rezultaty! 😀

Wrap z pastrami
Pastrami wraps

Pokaż kotku co masz w środku

Po uprażeniu wrapów przystępujemy już do łatwiejszego etapu, czyli nadziewania. Nasze nadzienie to pokrojone na cienkie plastry i podgrzane na patelni pastrami, a także awokado i roszponka. W roli uniwersalnego sosu do wrapów wystąpiła mieszanka majonezu, musztardy oraz ketchup’u. Sposób ten został zapożyczony od mojej lunchowej towarzyszki z poprzedniej pracy (pozdrowienia dla Januszka! 😉 ) i sprawdza się świetnie. Jeśli ktoś nie gustuje w wymienionych składnikach sosu, może zastąpić go np.sosem jogurtowym lub samym majonezem. Mmmmm. Pychota!

Przepis bardzo przypadł mi do gustu i na pewno go niedługo powtórzę!
Może z innym nadzieniem, bo pasuje tutaj wiele innych produktów, także można dowolnie eksperymentować. Zachęcam Was do wypróbowania!

Wydruk przepisu
Pastrami Wraps (Keto, Paleo, LowCarb)
Pastrami wraps to pyszna propozycja zarówno na obiad, lunch, jak i przekąskę. Placki powstały z siemienia lnianego, są więc zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Nadzienie to w moim przypadku pastrami, awokado oraz roszponka, ale można je swobodnie dopasować do swoich potrzeb oraz kuchennych stanów magazynowych.
Wrap z pastrami
Kuchnia Amerykańska
Keyword wrap
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Wrapy
Nadzienie
Kuchnia Amerykańska
Keyword wrap
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
porcji
Składniki
Wrapy
Nadzienie
Wrap z pastrami
Sposób przygotowania
Wrapy
  1. Zmielone siemię lniane wymieszać z przyprawami i zalać prawie wrzącą wodą. Drewnianą łyżką mieszać składniki do uzyskania dość zwartego, lecz nadal elastycznego ciasta. Odstawić je na chwilę, po czym podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienki placek między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykroić kształt koła pasujący do średnicy patelni (można w tym celu posłużyć się pokrywką). Patelnię dobrze rozgrzać. Można wysmarować ją odrobiną oleju kokosowego, po czym wyłożyć wrapa. Prazyć go przez ok. 2-3 minuty i przerzucić na drugą stronę. Gdy się przyrumieni zdjąć z patelni. Możliwe, że wrap nie będzie łatwo odchodził- trzeba go wtedy trochę podważyć. Powtórzyć aż do wyczerpania ciasta.
Nadzienie
  1. Pastrami pokrojone w cienkie plastry podgrzać na patelni. Majonez wymieszać z musztardą i ketchupem, doprawić w razie potrzeby. Wrapy smarować powstałym sosem, a następnie posypać roszponką, porcją pastrami oraz kilkoma kawałkami awokado. Zwijać w rulon i owinąć folią spożywczą lub papierem śniadaniowym w celu zabezpieczenia.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 wrapa (bez nadzienia):

Wartość energetyczna: 169 kcal

Tłuszcz: 13,9 g

Węglowodany: 0,2 g

w tym błonnik 8,6 g

Białko 6,9 g

Przybliżona wartość odżywcza 1 wrapa (z nadzieniem):

Wartość energetyczna: 334 kcal

Tłuszcz: 25,3 g

Węglowodany: 4,1 g

w tym błonnik 9,7 g

Białko 18,9 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *