Cynamonowe płatki śniadaniowe (Keto, Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Cynamonowe płatki śniadaniowe
Cynamonowe płatki śniadaniowe

Płatki śniadaniowe jako wspomnienie z dzieciństwa

W ramach odskoczni od świątecznych zakupów, przygotowań i charakterystycznego dla tego okresu roku ogólnego szaleństwa dzisiaj proponuję mało świąteczny przepis. Dla odmiany. Pozostajemy dalej w lekko korzennych i aromatycznych klimatach, jednak forma podania zupełnie odmienna. Przywodzi na myśl dzieciństwo, kiedy to było się wręcz faszerowanym wszelkimi mlecznymi potrawami. Czy to była kasza manna na mleku czy też zupa mleczna z kluskami. Fuj! Jak sobie przypomnę to mnie wzdryga, chociaż w tamtych czasach jadłam ze smakiem i nie marudziłam.

Nowa jakość znana z telewizji

Następne pokolenia dzieci jadły już płatki śniadaniowe na mleku a nie jakieś tam zupy mleczne… Kaszki poszły w odstawkę, bo najchętniej jadało się to, co reklamowane w telewizji, w ładnym kolorowym opakowaniu. Zresztą tak chyba zostało do dzisiaj…

Płatki śniadaniowe na mleku nigdy nie były stałym bywalcem na moim stole. Chyba właśnie dlatego, że w momencie kiedy zrobiły się takie popularne, to ja preferowałam już stały pokarm na śniadanie, czyli zwykłą pospolitą kanapkę. 🙂 A tak na poważnie, to rzeczywiście jakoś nie mam zbyt wielu doświadczeń z tym produktem. Dlatego też rzędy półek w supermarketach z płatkami śniadaniowymi we wszelakich odsłonach były i są dla mnie zawsze niezrozumiałym fenomenem.  Zwłaszcza dziś, kiedy wydawałoby się, że świadomość konsumencka rośnie, a i czytanie składów stało się normą.

Cini Love

Jedyne czego udało mi się niegdyś spróbować na fali rosnącej popularności płatków śniadaniowych, to te cynamonowe w formie małych kwadracików znanego producenta. Oj, to była miłość od pierwszego wejrzenia! Nie wiem tylko czy za sprawą cynamonu czy też raczej za sprawą tony cukru, która się w nich znajdowała. Co jak co, ale on potrafi sobie zaskarbić sympatię! 🙂 Nie wdając się zatem w dalsze dyskusje na temat złych wyborów żywieniowych i konsekwencji tychże powiem tylko, że udało mi się odtworzyć ten smak! I to w dużo zdrowszej wersji!

Smak z dzieciństwa powrócił

Na pewno jest to wersja bardziej pracochłonna niż udanie się do sklepu i włożenie do koszyka pudełka z gotowym produktem, ale za to dużo zdrowsza i odżywcza. Należy przy tej okazji zaznaczyć, że takie śniadanie ogólnie nie jest zbyt odżywcze, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie drobne szaleństwo… 🙂

Cynamonowy zawrót głowy

Jeżeli tak, jak ja jesteście fanami wszystkiego, co cynamonowe, zwłaszcza zimową porą, to zapraszam do zapoznania się z przepisami z darmowego ebook’a pt. “Keto & Paleo Święta. Znajdują się tam dwie bardzo cynamonowe propozycje, a mianowicie Cinnamon Rolls oraz tort cynamonowy. Zachęcam do wypróbowania, bo oba są obłędnie cynamonowe! 🙂

Wydruk przepisu
Cynamonowe płatki śniadaniowe
Obłędnie cynamonowe płatki śniadaniowe oczywiście w wersji Keto, Paleo oraz LowCarb. Idealne śniadanie przywołujące wspomnienia z dzieciństwa.
Cynamonowe płatki śniadaniowe
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
porcje
Składniki
Cynamonowe płatki śniadaniowe
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego zblendować i odstawić na ok. 10 minut do zgęstnienia. Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienki placek podsypując mąką kokosową. Wycinać niewielkie kwadraty. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem. Ostudzić. Szklankę mleka kokosowego podgrzać i zalać płatki.
Pozostałe informacje

W celu uzyskania wyjątkowej chrupkości, można zostawić upieczone płatki po upieczeniu na 1-2 dni w miseczce w temperaturze pokojowej.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *