Rolada szpinakowa z łososiem (bez nabiału)
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym w nowym, beznabiałowym wydaniu. Dobra opcja imprezowa dla wszystkich na diecie Paleo oraz Keto i LowCarb bez nabiału.
Porcje Czas przygotowania
16krążków 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 30minut
Porcje Czas przygotowania
16krążków 30minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15minut 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozdzielić żółtka od białek. Szpinak zblendować z żółtkami, czosnkiem i przyprawami. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą szpinakową. Wyłożyć na płaską formę do pieczenia formując placek o wymiarach ok. 35 x 30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez 12- 15 minut aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wstępnie uformować kształt rolady i w takiej formie ostudzić.
  2. W międzyczasie ugotować kalafiora na parze. Nadal gorącego kalafiora odcisnąć z nadmiaru wody uważając, żeby się nie poparzyć. Zblendować go na gładką masę podsypując po trochu żelatynę w proszku. Na koniec dodać sok z cytryny oraz jogurt kokosowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone ciasto szpinakowe rozpłaszczyć, smarować “serkiem” z kalafiora, a następnie połowę wyłożyć wędzonym łososiem. Zwijać formując ścisłą roladę. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzoną roladę kroić ostrym nożem na krążki.
facebook Podziel się tym na FB
Twitter Zatweetuj
Follow Bądź na bieżąco

Share this:

Like this:

Like Loading...