Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

Roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. 🙂 Bardzo lubię takie zestawienie cech i staram się, żeby wszystkie moje kulinarne produkcje spełniały te kryteria. Niestety nie zawsze wychodzi, ale wtedy takie przepisy raczej zachowam dla siebie… 🙂 No chyba, że rzeczywiście będą zachwycać smakiem, to może napomknę gdzieś tam słówkiem, że warto… Jednak zauważcie, że rzadko jesteśmy zachwyceni potrawą w przypadku gdy wygląda ona nieciekawie. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy- jemy przede wszystkim oczami. Warto więc dbać o wygląd tego, co ląduje na naszych talerzach.

Mam wrażenie, że jest to szczególnie ważne, gdy stosujemy jakąś dietę. Trzeba sobie jakoś wynagrodzić te ograniczenia płynące z wymogów konkretnej diety, a ładny wygląd dania podbija nam jego atrakcyjność. Mi przynajmniej łatwiej przychodzi utrzymanie diety, kiedy dbam o wygląd potraw. Oczywiście często wiąże się to z tym, że przygotowanie takiego dania wymaga więcej czasu i zaangażowania, jednak z reguły efekt końcowy jest tego warty.

Zresztą sami spróbujcie!

Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Wydruk przepisu
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej
Roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską. Danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. Nie tylko na specjalne okazje.
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na patelni podsmażyć olej kokosowy i zeszklić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodać szpinak mrożony. Podgrzewać do momentu odparowania całej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Pierś z kurczaka (u mnie akurat spora sztuka) przeciąć na pół tak, żeby uzyskać dwa płaty mięsa. Przyprawić mając na uwadze fakt, że szynka parmeńska jest dość słona w smaku. Rozbić je tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety. Wyłożyć nań ostudzony szpinak i zwijać w rulony. Następnie ruloniki z kurczaka zawijać w plastry szynki parmeńskiej. Na każdy kotlet przypadnie kilka plastrów szynki.
  3. Zwinięte roladki podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony, po czym przykryć patelnię i podgrzewać roladki jeszcze kilka do kilkunastu minut (w zależności od średnicy roladek - środek musi być upieczony), uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe roladki kroić w poprzek. Ja podałam je z duszoną żółtą cukinią i ogórkiem kiszonym.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *