Tajska zupa Tom Kha Gai (Keto, Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Tajska zupa Tom Kha Gai

Nie ma to jak rozgrzewająca zupa, gdy za oknem mróz i zawierucha. Mam wrażenie, ze się ciągle powtarzam, ale nic nie mogę poradzić na to, że to szczera prawda. Nie wyobrażam sobie okresu zimowego bez zup. Czy to tych kremowych, czy też bardziej klarownych. A jeszcze lepiej pikantnych i charakternych. Takie najlepiej rozgrzewają. I właśnie dzisiejsza propozycja zalicza się do tej kategorii. Jest to pikantna azjatycka zupa na mleku kokosowym. Aromatyczna tajska zupa Tom Kha Gai to zupa z kurczakiem, której bazą jest esencjonalny bulion, mleko kokosowe i pasta chilli.

A na dodatek Miracle Noodles

Zupa wpisuje się zarówno w dietę Paleo, jak i Keto oraz LowCarb. A to dlatego, że jako dodatek użyłam makaronu shirataki, który jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera on zaledwie 9,5 kcal na 100 g, w tym jedynie 1,5 gram węglowodanów, dzięki czemu bywa nazywany Miracle Noodles! Jest to właściwie jedyny makaron dozwolony na diecie niskowęglowodanowej, no może jeszcze ten z wodorostów by się nadał. Jest on przy tym neutralny w smaku, a raczej przejmuje smak dania, do którego się go doda. Należy tylko przelać go pod bieżącą wodą przed dodaniem do potrawy.

Nawet jeśli nie stosujecie żadnego z wymienionych powyżej protokołów żywieniowych, ale zależy Wam na zrzuceniu wagi, to też się świetnie sprawdzi. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet na przykład tutaj, ale od razu mówię, że zakup hurtowy się dużo bardziej opłaca. A na jednym opakowaniu na pewno się nie skończy… 🙂

Tajska zupa Tom Kha Gai

Co zamiast sosu sojowego?

Skoro już o daniach azjatyckich mowa, to przy okazji wspomnę o jeszcze jednym produkcie, który wszedł na stałe do mojej kuchni. Jest to mianowicie zamiennik sosu sojowego. Ten oryginalny, nawet jeśli jest najlepszej jakości i tak jest szkodliwy ze względu na zawartość glutenu. Przede wszystkim zaś bazuje na soi, której to z wielu względów staram się unikać. W roli takiego zamiennika idealnie sprawdzają się aminokwasy kokosowe (coconut aminos). Wiem, to brzmi egzotycznie. I w sumie skojarzenie jest jak najbardziej prawidłowe, bo to skoncentrowany płyn wytwarzany z sezonowanego nektaru pąków palmy kokosowej. Zawiera on 17 aminokwasów oraz witaminę C i B, a także ma dość niski indeks glikemiczny. Jest to zatem produkt o niebo zdrowszy od sosu sojowego. Jego potencjał przyprawowy jest natomiast podobny lub nawet większy. Nie jest go przy tym łatwo dostać w Polsce, chociaż czasami pojawia się w sklepach internetowych. Ja polecam dokonać zakupu aminokwasów kokosowych w sklepie iHerb. Cenowo ich oferta jest jedną z najlepszych, a o innych zaletach robienia zakupów w tym sklepie można poczytać tutaj.

Sos rybny sosowi rybnemu nierówny

No to jeszcze tylko jedna uwaga. W przepisie użyłam sosu rybnego. Ten produkt także często pojawia się w przepisach na dania azjatyckie. Należy jednak uważać na jego skład. Jest mnóstwo jego wersji na rynku, większość z nich zawiera jednak ogromne ilości cukru i innych niepotrzebnych substancji. Oryginalny sos rybny powinien składać się z prawdziwego ekstraktu rybnego oraz soli morskiej. Najbardziej znamienitą marką sosu rybnego jest Red Boat Fish Sauce. Jest on całkowicie naturalny, jednak jego cena jest dość wysoka. No i nie jest praktycznie dostępny w Polsce. Można go upolować na Amazonie, a nie wiem czy wiecie, że Amazon dostarcza za darmo do Polski wszystkie zamówienia o wartości ponad 39 EUR. Jeśli zdecydowaliście się na żywienie Paleo lub Keto, opłaca się zrobić hurtowe zakupy zawierające wszystkie niezbędne produkty. W przeciwnym razie można poszukać innego dobrego pod względem składu sosu rybnego.

Reszta produktów jest bardziej powszechna i nie powinniście mieć problemu z ich kupieniem, wiec możemy zabrać się do gotowania!

Wydruk przepisu
Tajska zupa Tom Kha Gai
Pikantna i aromatyczna tajska zupa Tom Kha Gai jest idealna na rozgrzewkę w zimne dni. Ze względu na zawartość kurczaka oraz makaronu shirataki jest przy tym dość sycąca. I nie trzeba się przejmować węglowodanami, bo ten cudowny makaron praktycznie ich nie zawiera!
Kuchnia Azjatycka
Keyword azjatycka zupa
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Kuchnia Azjatycka
Keyword azjatycka zupa
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 20 minut
Porcje
porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Umieścić w garnku wszystkie składniki oprócz makaronu, drobiu i groszku. Jeśli używasz świeżego mięsa, to należy je uprzednio podsmażyć. Groszek przelać wrzątkiem. Zagotować zupę, dodać mięso oraz groszek i gotować ok. 15- 20 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić ją solą i pieprzem. Makaron shirataki przelać obficie pod bieżącą wodą i odsączyć. Gorącą zupę serwować z porcją makaronu. Makaron można też pokroić na trochę krótsze nitki i wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *