Trufle migdałowo- czekoladowe (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Trufle migdałowo- czekoladowe

Mikołajkowe małe co nieco

Z okazji Mikołajek przygotowałam dla Was coś specjalnie na tę okazję! A mianowicie trufle. I to w dwóch wydaniach! Jedne to trufle migdałowo- czekoladowe z kokosem, na które przepis zaprezentuję poniżej. Mocno czekoladowe, bo czekoladę znajdziecie zarówno w środku, jak i na wierzchu. A drugie, z tajemniczym składnikiem, pojawią się jeszcze dzisiaj w następnym wpisie. [Aktualizacja: przepis dostępny tutaj]. Dodam tylko, że będą one najzdrowszymi mikołajkowymi truflami z możliwych. Tak, tak- wiem, że to mocne słowa, ale tak właśnie jest. Będą nadawały się dla osób na diecie LowCarb, Paleo i Keto oraz wegańskiej, a nawet i dla tych na protokole autoimmunologicznym!

Gwoli ścisłości: trufle migdałowo- czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy…

Trufle migdałowo- czekoladowe

Bez wyrzutów sumienia

Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś- wcale nie mam zamiaru czuć wyrzutów sumienia w związku z tym! Trzeba dać sobie raz na jakiś czas spokój z restrykcjami. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale odrobina czekolady czy rumu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy, że- zgodnie z maksymą Paracelsusa- to dawka czyni truciznę!

W sumie to sama nie wiem czy próbuję przekonać bardziej Was czy siebie… 🙂 Niemniej jeśli czujecie się przekonani do mikołajkowych trufli, to zapraszam do wypróbowania obu przepisów!

Poniżej pierwszy z nich.

P.S. Trufle trzymają dobrze kształt, więc spokojnie można stworzyć z ich użyciem mikołajkowy prezent. Włóżcie kilka lub kilkanaście sztuk do woreczka, zwiążcie ozdobną wstążką i upominek gotowy!

Wydruk przepisu
Trufle migdałowe z czekoladą i kokosem
Wyśmienite i dekadenckie trufle z masła migdałowego, podwójnie czekoladowe! Ich środek kryje w sobie bowiem kawałki czekolady, a dodatkowo są one oblane polewą czekoladową! Mmmm - poezja smaku!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
trufli
Składniki
Masa
Polewa
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 5 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
trufli
Składniki
Masa
Polewa
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki masy truflowej wymieszaj w misce. Włóż do lodówki na ok 15 minut, żeby stwardniała. W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Ze schłodzonej masy formuj kulki i równomiernie obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Część kulek możesz obtoczyć w kakao. Gotowe trufle należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut aż polewa czekoladowa całkowicie stężeje.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *