White Russian Panna Cotta (Keto, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Panna Cotta White Russian
White Russian Panna Cotta

Na osłodę życia

Kolejny pomysł na Walentynkowy deser. Tym razem- w przeciwieństwie do kruchych serc w czekoladzie– na zimno. Szybki i dość łatwy w przygotowaniu. Jest to więc idealna opcja dla wszystkich zabieganych. Z odrobiną “wzmocnienia” w postaci rumu. Inspiracją do White Russian Panna Cotta był znany koktajl o tej samej nazwie, czyli Biały Rusek. Postanowiłam przyrządzić z niego panna cottę. Oczywiście beznabiałową. Zamiast śmietanki użyłam gęstego mleka kokosowego (Real Thai to mój absolutny faworyt). Deser smakuje wyśmienicie. Zresztą koktajle w oryginalnej wersji są bardzo smaczne, wiec w sumie nic dziwnego ze deser na ich bazie też…

Kahlua DIY

Deser ten chodził za mną już dawno, jeszcze w “poprzednim życiu”, kiedy nie ograniczałam się z niczym w kwestii jedzenia. Zobaczyłam go gdzieś kiedyś na jakimś blogu (chyba tutaj) i prześladował mnie potem przez długi czas. Nigdy jednak nie udało mi się go zrobić. Dopiero teraz natchnęło mnie, że będzie to idealna propozycja na walentynkowy wieczór. W wersji Keto stanowiło to jednak małe wyzwanie, bo w standardzie używa się do niego likieru Kahlua, który to do niskowęglowodanowych nie należy. Nie poddałam się jednak i… zrobiłam keto wersję likieru Kahlua. Nie jest to jakieś wyjątkowo duże osiągnięcie, bo pod względem składu nie jest to trunek skomplikowany. Kawa, rum i odrobina ekstraktu z wanilii. Całość posłodziłam kilkoma kroplami stewii w płynie i voilà!

Walentynkowa dyspensa

Jednocześnie pragnę uspokoić wszystkich, którzy stosują dietę niskowęglowodanową. Ten przepis jest także dla Was! Jedna porcja zawiera bowiem jedynie 3,9 g węglowodanów! Oczywiście alkohol nie należy do produktów prozdrowotnych, ale od czasu do czasu w ramach dyspensy można sobie na niego pozwolić. Naturalnie, w małych ilościach i nie codziennie. A z takimi tutaj mamy właśnie do czynienia. 🙂 Śmiało więc można go przyrządzić, nawet w przypadku stosowania tak restrykcyjnej diety ketogenicznej czy też LowCarb.
Miłego walentynkowe wieczoru!

Wydruk przepisu
White Russian Panna Cotta
Pyszny elegancki deser wzmacniany rumem, który idealnie pasuje na takie specjalne okazje, jak Walentynki.
Panna Cotta White Russian
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Kahlua
Panna cotta
Czas przygotowania 20 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcje
Składniki
Kahlua
Panna cotta
Panna Cotta White Russian
Sposób przygotowania
Kahlua
  1. Kawę zaparzyć i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Panna cotta
  1. 1/2 łyżeczki żelatyny namoczyć w rumie. Podgrzać odrobinę i dolać likier Kahlua. Rozlać do dwóch szklanek i odstawić do lodówki do stężenia (min. 0,5 h). W tym samym garnuszku namoczyć drugą partię żelatyny w łyżce wody. Dodać mleko kokosowe i podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie posłodzić stewią, dodać sól i ekstrakt z wanilii. Ostudzić i gdy galaretka z Kahlua stężeje wylać na wierzch. Odstawić do lodówki do pełnego stężenia. Wierzch można posypać wiórkami z czekolady.
Pozostałe informacje

Z podanego przepisu na likier Kahlua wychodzi większa ilość niż potrzeba do przygotowania deseru. Wartość odżywcza została oszacowana przy założeniu użycia ok. 90 ml likieru.


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:

Wartość energetyczna: 249 kcal

Tłuszcz: 15,8 g

Węglowodany: 3,9 g

w tym błonnik 0,0 g

Białko 3,7 g

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *