Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa (Paleo, LowCarb)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto ciasto szpinakowe
Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa

Witaj wiosno!

A ja nadal siedzę w zielonym klimacie. Uczepiłam się tego koloru i nie chcę odpuścić… 😀 Dzisiaj kolejna propozycja w ramach zielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje kojarzone z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim cieście- nie jest on bowiem wyczuwalny.

Szpinak w roli głównej

Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości, jak i ceny. Dostępność nie jest już tak ograniczona jak kiedyś. Jednak produkty te są uprawiane w sztucznych warunkach, a potem muszą jeszcze przebyć długą drogę żeby dotrzeć do nas. Nic dziwnego, że w wyglądzie, smaku, a przede wszystkim pod względem wartości odżywczej mocno odbiegają one od ideału. Mrożonki wydają się być więc rozsądnym rozwiązaniem w tym momencie roku.

Zielone ciasto szpinakowe
Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa

Drugie skrzypce gra kokos

Ale do rzeczy. Bo szpinak nie jest jedynym elementem składowym tej układanki. Istotną rolę pełni tu także kokos. Mąka kokosowa świetnie się tutaj sprawdziła. Jednak olej kokosowy już niekoniecznie. Jak wiadomo, ma on tendencje do gęstnienia w niższych temperaturach. Musiałam go więc podgrzać, żeby go upłynnić. Niestety po zmiksowaniu ze szpinakiem i dodaniu do ubitych jajek ponownie stężał i zniszczył cały efekt puszystości. Przez to moje ciasto było dość zbite… Najlepiej więc zastąpić go olejem z awokado, który zachowuje płynność w niższych temperaturach i nie spowoduje nam takiej przykrej niespodzianki. Do posłodzenia babki tradycyjnie już użyłam erytrytolu. Zaś w celu wzbogacenia smaku dodałam także ekstrakt z wanilii.

Polewa zwieńczeniem ciasta

Kokos jest obecny także w polewie – w postaci musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Jest to taka sama polewa, jak w przypadku bułeczek z borówkami. Idealnie komponuje się ona także w przypadku zielonej keto babki szpinakowo- kokosowej. Nie tylko smakowo, ale również wizualnie, bo tworzy przyjemny dla oka kontrast z zielenią ciasta. Polewa została dla odmiany posłodzona stewią w płynie. Wisienką na torcie są zaś tutaj… pistacje. Nie mogło być inaczej. 🙂 Wybór zielonych orzechów był po prostu wyrazem konsekwencji w działaniu.

Zielony rządzi

Ta zielono – biała tonacja bardzo przypadła mi do gustu. Myślę, że to nie jest ostatni raz, kiedy ta zielona keto babka szpinakowo- kokosowa ląduje na moim stole. A wierzcie mi, że w moim przypadku to wyraz nadzwyczajnego uznania. Nieczęsto zdarza mi się powtarzać przepisy- w kuchni lubię raczej eksperymentować. Ale ten przepis to co innego! To chyba ten kolor mnie tak oczarował… No fakt nadejścia wiosny też mógł mieć tu pewne znaczenie. 😉

A Wy jak świętujecie nadejście wiosny?

Wydruk przepisu
Zielona babka szpinakowo- kokosowa
Zielona babka szpinakowo- kokosowa to keto ciasto idealne na powitanie wiosny. Potrafi zaczarować zarówno barwą, jak i smakiem. Okazuje się, że szpinak świetnie komponuje się z kokosem!
Keto ciasto szpinakowe
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword babeczki, babka
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto szpinakowo- kokosowe
Polewa
Dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Keyword babeczki, babka
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 45 minut
Porcje
porcji
Składniki
Ciasto szpinakowo- kokosowe
Polewa
Keto ciasto szpinakowe
Sposób przygotowania
Ciasto szpinakowo- kokosowe
  1. Szpinak całkowicie rozmrozić na sitku, po czym całkowicie odsączyć z wody. Zblendować go z olejem. Jajka ubić na puszystą jasną masę razem z erytrytolem. Pod koniec ubijania dodać szpinak z olejem oraz ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 45 minut, do momentu "suchego patyczka". Ostudzić.
Polewa
  1. Mus kokosowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać jogurt i stewię. Wymieszać. Lekko ostudzić. Polać nim babkę. Wierzch obsypać siekanymi pistacjami.
Pozostałe informacje

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki z pomarańczy):

Wartość energetyczna: 215 kcal

Tłuszcz: 20,1 g

Węglowodany: 3,2 g

Błonnik 2,4 g

Białko 4,4 g

 

Wiosenny konkurs od Matki Natury

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *