Keto ciasto szpinakowe

Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa (Paleo, LowCarb)

Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa, czyli witaj wiosno!

A ja nadal siedzę w zielonym klimacie. Uczepiłam się tego koloru i nie chcę odpuścić… 😀 Dzisiaj kolejna propozycja w ramach zielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje związane z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim cieście – nie jest on bowiem wyczuwalny.

Szpinak w roli głównej

Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości, jak i ceny.

Dostępność nie jest już tak ograniczona jak kiedyś. Jednak produkty te są uprawiane w sztucznych warunkach, a potem muszą jeszcze przebyć długą drogę żeby dotrzeć do nas. Nic dziwnego, że w wyglądzie, smaku, a przede wszystkim pod względem wartości odżywczej mocno odbiegają one od ideału. Mrożonki wydają się być więc rozsądnym rozwiązaniem w tym momencie roku.

Drugie skrzypce gra kokos

Ale do rzeczy. Bo szpinak nie jest jedynym elementem składowym tej układanki. Istotną rolę pełni tu także kokos. Mąka kokosowa świetnie się tutaj sprawdziła. Jednak olej kokosowy spłatał mi figla… A wszystko przez to, że jajka nie były w temperaturze pokojowej… Po zmiksowaniu rozpuszczonego oleju ze szpinakiem i dodaniu jajek, stężał i zniszczył cały efekt puszystości… 🙁 Przez to moje ciasto było dość zbite…

Jeśli bierzecie jajka prosto z lodówki, najlepiej jest zastąpić go olejem z awokado, który zachowuje płynność w niższych temperaturach i nie spowoduje nam takiej przykrej niespodzianki.

Zielone ciasto szpinakowe
Zielona keto babka szpinakowo- kokosowa

Polewa zwieńczeniem ciasta

Kokos jest obecny także w polewie – w postaci musu kokosowego oraz jogurtu kokosowego. Jest to taka sama polewa, jak w przypadku bułeczek z borówkami.

Idealnie komponuje się ona także w przypadku zielonej keto babki szpinakowo – kokosowej. Nie tylko smakowo, ale również wizualnie, bo tworzy przyjemny dla oka kontrast z zielenią ciasta.

Wisienką na torcie są zaś tutaj… pistacje. Nie mogło być inaczej. 🙂 Wybór zielonych orzechów był po prostu wyrazem konsekwencji w działaniu.

Zielony rządzi

Ta zielono – biała tonacja bardzo przypadła mi do gustu. Myślę, że to nie jest ostatni raz, kiedy ta zielona keto babka szpinakowo – kokosowa ląduje na moim stole.

A wierzcie mi, że w moim przypadku to wyraz nadzwyczajnego uznania. Nieczęsto zdarza mi się powtarzać przepisy – w kuchni lubię raczej eksperymentować.

Ale ten przepis to co innego!

To chyba ten kolor mnie tak oczarował… No fakt nadejścia wiosny też mógł mieć tu pewne znaczenie. 😉

A Wy jak świętujecie nadejście wiosny?

Keto ciasto szpinakowe

Zielona babka szpinakowo- kokosowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Zielona babka szpinakowo- kokosowa to keto ciasto idealne na powitanie wiosny. Potrafi zaczarować zarówno barwą, jak i smakiem. Okazuje się, że szpinak świetnie komponuje się z kokosem!
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Ciasto szpinakowo- kokosowe

Polewa

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Ciasto szpinakowo- kokosowe

  • Szpinak całkowicie rozmrozić na sitku, po czym całkowicie odsączyć z wody. Zblendować go z olejem. Jajka ubić na puszystą jasną masę razem ze słodzidłem. Pod koniec ubijania dodać szpinak z olejem oraz ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki na babkę. Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 45 minut, do momentu "suchego patyczka". Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać jogurt i stewię. Wymieszać. Lekko ostudzić. Polać nim babkę. Wierzch obsypać siekanymi pistacjami.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zielona babka szpinakowo- kokosowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
108.84
% RWS*
Tłuszcz
 
5.69
g
3
%
Tłuszcze nasycone
 
3.22
g
20
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.43
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
0.79
g
Cholesterol
 
40.92
mg
14
%
Sód
 
185.72
mg
8
%
Potas
 
170.39
mg
5
%
Węglowodany
 
9.88
g
33
%
Błonnik
 
5.86
g
24
%
Cukier
 
1.37
g
Białko
 
4.88
g
5
%
Witamina A
 
4468.29
IU
89
%
Witamina C
 
4.94
mg
6
%
Wapń
 
84.78
mg
8
%
Żelazo
 
1.43
mg
8
%
Węglowodany netto
 
4.02
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu