Zielone keto sushi (Paleo, LowCarb, AIP)

Przejdź do przepisu Wydruk przepisu
Keto sushi
Zielone keto sushi

Sushi inaczej – podejście numer dwa

Chodziło za mną ostatnio sushi. A że dieta bezzbożowa – czy to w wersji Paleo czy też w postaci diety ketogenicznej – wyklucza stosowanie ryżu, musiałam obejść się smakiem. Szybko uzmysłowiłam sobie jednak, że istnieje pewien sposób i że da się uraczyć tym azjatyckim przysmakiem także przy moich ograniczeniach żywieniowych. Po prostu należy zamienić zakazany składnik tak, jak to miało miejsce w kalafioshi. Pamiętacie kalafioshi? Czyli sushi zrobione na bazie tzw. ryżu z kalafiora? Jeśli nie, to nie mam do Was o to pretensji. W końcu ten przepis pojawił się na blogu już jakiś czas temu. Tym razem postanowiłam jednak odrobinę odświeżyć tę koncepcję i dopasować ją bardziej do aktualnie panującej pory roku. Zamiast kalafiora użyłam więc brokuła. W efekcie powstało piękne zielone keto sushi. Prawda, że prezentuje się atrakcyjnie?

Sprawdzi się na imprezach

Oprócz zielonego brokuła, do masy “ryżowej” trafił jeszcze jeden zielony składnik – awokado. Pomysł na jego dodanie pochodzi z tej strony. Jak widać nie tylko ja jedyna kombinuję czym by tu zastąpić ryż w sushi… 🙂 Awokado nie tylko ulepszyło konsystencję masy, ale przede wszystkim wzbogaciło całość o zdrowe tłuszcze. W związku z tym, zrezygnowałam już z awokado jako składnika “nadzienia” i zostałam przy łososiu wędzonym oraz świeżym ogórku. Całość komponuje się równie świetnie jak w przypadku sushi z kalafiora. Wizualnie chyba nawet lepiej. Jeśli zaprosiliście gości i chcecie im zaserwować jakiś atrakcyjny finger food, to proponuję zrobić sushi w dwóch wersjach – brokułowej i kalafiorowej. Na pewno będą zachwyceni! I zaskoczeni pomysłem na sushi bez ryżu… 🙂

Keto sushi brokułowe
Zielone keto sushi z brokułem

… i podczas wypadu na łono natury

Jednym z głównych atutów sushi w ogóle, jest fakt, że łatwo je spakować i zabrać na wynos. Świetnie sprawdzi się więc na letnich piknikach i różnego rodzaju eskapadach. Osoby będące na dietach typu Paleo czy Keto muszą zawsze myśleć naprzód i dokładnie planować swoje działania. W plenerze czy “na mieście” ciężko bowiem znaleźć coś zdatnego do jedzenia, więc planując pobyt poza domem najlepiej zabrać ze sobą jakieś przekąski. Zielone keto sushi z brokuła lub kalafioshi jest w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem.

Wydruk przepisu
Zielone sushi
Zielone keto sushi to kolejna warzywna wariacja na temat tego azjatyckiego smakołyku. Tym razem bazą jest tzw. ryż z brokuła. Dzięki ładnemu wyglądowi oraz poręcznej wielkości stanowi świetny party food lub przekąskę, którą można wziąć ze sobą "na wynos".
Keto sushi
Dania Lunch, Przekąska
Kuchnia Azjatycka
Keyword finger food, sushi
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Masa brokułowa
Nadzienie
Dania Lunch, Przekąska
Kuchnia Azjatycka
Keyword finger food, sushi
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 8 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
sztuk
Składniki
Masa brokułowa
Nadzienie
Keto sushi
Sposób przygotowania
  1. Brokuła podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze tak, aby uzyskać drobne kawałeczki wielkości ryżu. Jeśli korzystasz z brokuła mrożonego, należy go uprzednio rozmrozić. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i wrzucić brokuła. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Ostudzić. Awokado zmiksować z sokiem wyciśniętym z cytryny i wymieszać z ostudzoną masą. Doprawić solą i pieprzem. Każdy arkusz wodorostów nori smarować 1/3 masy. Na brzegu każdego z nich ułożyć plastry łososia wędzonego i ogórka pokrojonego w słupki. Zwijać w ciasny rulon. Schłodzić w lodówce przez ok. 20- 30 minut. Potem wyjąć i każdy rulon przekroić w poprzek na 5 kawałków.
Pozostałe informacje

1. Nadzienie można z łatwością dostosować do własnych potrzeb - zamiast łososia można dać inną wędzoną lub świeżą rybę. Ogórka również można zastąpić innym warzywem, np. marchewką, rzepą, rzodkiewką, itp.

2. Jako sos do "maczania" kawałków sushi polecam aminokwasy kokosowe. Są one w smaku bardzo zbliżone do sosu sojowego, jednak dużo zdrowsze, bo pozbawione szkodliwych substancji w nim zawartych (soja, mąka pszenna).


Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki:

Wartość energetyczna: 40 kcal

Tłuszcz: 2,6 g

Węglowodany: 1,6 g

Błonnik 1,6 g

Białko 2,5 g

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!


Kilka słów o firmie MOWI: jest to norweska firma zajmująca się hodowlą łososia i może się poszczycić własną jego odmianą. Łososie tej firmy są hodowane z troską: karmione karmą obfitującą w składniki pochodzenia oceanicznego, trzymane w zbiornikach zarybionych tylko w 2 %, co daje rybom optymalne warunki do rozwoju. Dzięki takim działaniom łososie tej firmy posiadają o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne dostępne na rynku łososie. Ryby nie są również poddawane antybiotykoterapii. Produkty tej firmy charakteryzują się zatem wyższą jakością niż produkty firm konkurencyjnych.

Może Ci się też spodobać:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *