Zielone smoothie z kiwi, bananem i awokado

Zielone smoothie

Zielone smoothie  może stanowić super przekąskę lub drugie śniadanie. Smoothies są nie tylko sycące, ale także pełne witamin. A te zawierające awokado także zdrowych tłuszczów! Warto włączyć je zatem do codziennego menu. W dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do blendera, włączasz i po chwili gęsty, kremowy napój jest już gotowy! Latem można dodać lodu, aby uzyskać efekt odświeżenia. W chłodne dni lepiej użyć składniki w temperaturze pokojowej, żeby uniknąć efektu wychłodzenia.

Ja do moich zielonych smoothies dodaję także sproszkowany korzeń maca, który jest adaptogenem i zwiększa poziom energii, więc pomaga walczyć ze zniżkami energii charakterystycznymi przy chorobie Hashimoto. W dodatku jest źródłem wielu witamin i minerałów, więc jeszcze bardziej podkręca ich zawartość w warzywno- owocowych smoothies.

Poniżej możecie zobaczyć, co wpadło u mnie pod nóż blendera tym razem. Należy jednak pamiętać, że smoothies można komponować właściwie w dowolny sposób, korzystając z tego, co akurat znajduje się w kuchni. U mnie jest to zawsze połączenie warzyw i owoców, a w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji używam z reguły wody kokosowej. Można jednak przygotowywać smoothies na bazie mleka kokosowego- wtedy będą one dużo bardziej kremowe i sycące. W przypadku smoothies na bazie wody kokosowej, najlepszym sposobem na uzyskanie kremowej konsystencji jest natomiast użycie awokado, które jest praktycznie obowiązkowym składnikiem w moich smoothies.

 

Wydruk przepisu
Zielone smoothie z kiwi, bananem i awokado
Zielone smoothie bogate w witaminy i minerały. Dobry sposób na przemycenie warzyw do posiłku. Jest słodkawy w smaku, a zawartość rukoli, szpinaku czy selera naciowego jest ledwo wyczuwalna.
Kuchnia Vegan
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
Składniki
Kuchnia Vegan
Czas przygotowania 10 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wrzuć uprzednio obrane składniki (poza macą) do misy blendera lub do wysokiego naczynia w przypadku gdy używasz blendera ręcznego, zalej wodą kokosową i zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać więcej wody kokosowej. Dodaj sproszkowaną macę i miksuj jeszcze przez chwilę, żeby składniki się połączyły. Pij od razu po przygotowaniu - każda minuta zwłoki powoduje utlenianie się składników i zmniejsza zdrowotne właściwości smoothie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *