Zupa brokułowo- serowa

Zupa brokułowa (Keto, Paleo, LowCarb, bez nabiału)

Dobra zmiana

Brokuły. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Tymczasem brokuły to świetne warzywo. Niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały, o pięknym głęboko zielonym kolorze. Każdy, kto stara się zdrowo odżywiać powinien po nie często sięgać. U mnie niestety nie są częstym bywalcem. Jakoś tak wychodzi, że częściej na moim talerzu ląduje kalafior niż brokuły. Czas to jednak zmienić…! A zmianę tę rozpoczyna dzisiejsza zupa brokułowa.

Warzywa krzyżowe a zdrowie tarczycy

Nie myślcie jednak, że mam jakąś awersję do brokułów. Na przykład w wyniku obawy przed goitrogenami zawartymi w warzywach krzyżowych. Zresztą kalafior także się do nich zalicza… W artykułach traktujących o schorzeniach tarczycy często przestrzega się bowiem przed konsumpcją tej rodziny warzyw ze względu na to, że goitrogeny ograniczają przyswajanie jodu. A jod jest nam niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Nie dajmy się jednak zwariować. Po pierwsze, goitrogeny występują głównie w surowej postaci wspomnianych warzyw. A rzadko jada się kalafiora czy brokuły nie poddając ich nawet najkrótszej obróbce termicznej. Po drugie, więcej korzyści przyjdzie nam ze zjedzenia tychże z uwagi na wysoką wartość odżywczą, aniżeli z rezygnacji z obawy przed goitrogenami. Jest to jeden z wielu mitów dotyczących sposobu odżywiania przy schorzeniach tarczycy, jakże szkodliwy dla osób zmagających się z nimi.

Zupa brokułowo- serowa
Zupa brokułowa

Brokuły idą w parze z serem

Wydaje mi się, że właściwą przyczyną, dla której brokuły rzadziej pojawiają się na moim stole jest fakt, że często brakuje mi pomysłu na ich wykorzystanie. Tak, tak- jak idzie o kalafiora, to pomysłami sypię jak z rękawa, ale z brokułami już nie jest tak łatwo. Tym bardziej, że większość znanych mi przepisów na brokuły każe zestawiać je z serami, których nie jadam. Ostatnio wpadł mi właśnie w oko przepis na zupę brokułowo- serową i zamarzyła mi się taka… Co więc zrobić? Trzeba było sporządzić jakąś jej imitację z uwzględnieniem moich ograniczeń żywieniowych. Dzięki temu powstała ta oto zupa brokułowa.

Serowy smak bez sera

Oczywiście nie ma w niej ani grama sera, ale pod względem wyglądu i smaku lekko „zalatuje” serem. 🙂 Fakt ten zawdzięczamy kurkumie oraz nieaktywnym płatkom drożdżowym, które nadają całości lekko serowy posmak. Są one właśnie często wykorzystywane przez wegan do podrobienia smaku sera. Co ciekawe, jest to dość bogate źródło witamin z grupy B.1 Ja swoje kupiłam na iHerb, ale można dostać je też bezproblemowo w sklepach na działach ze zdrową żywnością lub w Internecie.

Zatwierdzone przez brokułowego niejadka

Zupa brokułowa wyszła na tyle smaczna, że zajadał się nią nawet zatwardziały przeciwnik brokułów i zapowiedział, że w tej formie brokuły może jeść bez ograniczeń… Myślę, że to najlepsza rekomendacja do wypróbowania tego przepisu! Ja podałam zupę z dodatkiem w postaci makaronu shirataki (prawie nie ma węglowodanów). Pisałam o nim tutaj. Jednak zupa sama w sobie jest dość sycąca. Jeśli więc planujecie zaserwować ją jako przystawkę czy też pierwsze danie, to można spokojnie obejść się bez dodatków.

Zupa brokułowo- serowa

Zupa brokułowa

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pyszna, lekko kremowa zupa brokułowa, z serową nutą. Bez krztyny nabiału. Mimo to sycąca i odżywcza.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Europejska
Porcje 6 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Garnek rozgrzać i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na boczku. W międzyczasie pokroić lub porwać na małe kawałki różyczki brokuła (bez łodygi). Wrzucić do garnka i dusić przez chwilę, po czym zalać bulionem. Gotować przez ok 15 minut.
  • Płatki drożdżowe zalać mlekiem oraz jogurtem kokosowym i dobrze wymieszać. Zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz kurkumą. Jeśli używasz glucomannanu, rozrób go z odrobiną zimnej wody i dolej do zupy. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj na gorąco. Ja podałam zupę z makaronem shirataki.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Zupa brokułowa
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
157.9
% RWS*
Tłuszcz
 
10.6
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
7.84
g
49
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.44
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.24
g
Cholesterol
 
3.3
mg
1
%
Potas
 
518.77
mg
15
%
Węglowodany
 
11.78
g
39
%
Błonnik
 
1.54
g
6
%
Cukier
 
2.85
g
Białko
 
6.91
g
7
%
Witamina A
 
633.66
IU
13
%
Witamina C
 
92.63
mg
112
%
Wapń
 
66.58
mg
7
%
Żelazo
 
1.53
mg
9
%
Węglowodany netto
 
10.24
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1| Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/platki-drozdzowe-wlasciwosci-odzywcze-i-zastosowanie-aa-upqY-cRYn-hqgD.html

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu