tajska zupa tom kha gai

Tajska zupa Tom Kha Gai (Keto, Paleo, LowCarb)

Tajska zupa Tom Kha Gai – na mrozy i chłody

Nie ma to jak rozgrzewająca zupa, gdy za oknem mróz i zawierucha. Mam wrażenie, ze się ciągle powtarzam, ale nic nie mogę poradzić na to, że to szczera prawda. Nie wyobrażam sobie okresu zimowego bez zup. Czy to tych kremowych, czy też bardziej klarownych. A jeszcze lepiej pikantnych i charakternych. Takie najlepiej rozgrzewają! I właśnie dzisiejsza propozycja zalicza się do tej kategorii. Jest to pikantna azjatycka zupa na mleku kokosowym. Aromatyczna tajska zupa Tom Kha Gai to zupa z kurczakiem, której bazą jest esencjonalny bulion, mleko kokosowe i pasta chilli.

A na dodatek Miracle Noodles

Zupa wpisuje się zarówno w dietę Paleo, jak i Keto oraz LowCarb. A to dlatego, że jako dodatek użyłam makaronu shirataki, który jest bardzo niskokaloryczny. Zawiera on zaledwie 9,5 kcal na 100 g, w tym jedynie 1,5 gram węglowodanów, dzięki czemu bywa nazywany Miracle Noodles!

Jest to jeden z niewielu makaronów dozwolonych na diecie niskowęglowodanowej, oprócz makaronu z wodorostów. Jest on przy tym neutralny w smaku, a raczej przejmuje smak dania, do którego się go doda. Należy tylko przelać go pod bieżącą wodą przed dodaniem do potrawy.

Nawet jeśli nie stosujecie żadnego z wymienionych powyżej protokołów żywieniowych, ale zależy Wam na zrzuceniu wagi, to też się świetnie sprawdzi. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Od razu mówię, że zakup hurtowy się dużo bardziej opłaca. A na jednym opakowaniu na pewno się nie skończy… 🙂

Co zamiast sosu sojowego?

Skoro już o daniach azjatyckich mowa, to przy okazji wspomnę o jeszcze jednym produkcie, który wszedł na stałe do mojej kuchni. Jest to mianowicie zamiennik sosu sojowego. Ten oryginalny, nawet jeśli jest najlepszej jakości i tak jest szkodliwy ze względu na zawartość glutenu. Przede wszystkim zaś bazuje na soi, której to z wielu względów staram się unikać.

W roli takiego zamiennika idealnie sprawdzają się aminokwasy kokosowe (coconut aminos). Wiem, to brzmi egzotycznie. I w sumie skojarzenie jest jak najbardziej prawidłowe, bo to skoncentrowany płyn wytwarzany z sezonowanego nektaru pąków palmy kokosowej. Zawiera on 17 aminokwasów oraz witaminę C i B, a także ma dość niski indeks glikemiczny. Jest to zatem produkt o niebo zdrowszy od sosu sojowego. Jego potencjał przyprawowy jest natomiast podobny lub nawet większy.

Sos rybny sosowi rybnemu nierówny

No to jeszcze tylko jedna uwaga. W przepisie użyłam sosu rybnego. Ten produkt także często pojawia się w przepisach na dania azjatyckie. Należy jednak uważać na jego skład. Jest mnóstwo jego wersji na rynku, większość z nich zawiera jednak ogromne ilości cukru i innych niepotrzebnych substancji. Oryginalny sos rybny powinien składać się z prawdziwego ekstraktu rybnego oraz soli morskiej.

Najbardziej znamienitą marką sosu rybnego jest Red Boat Fish Sauce. Jest on całkowicie naturalny, jednak jego cena jest dość wysoka.

Reszta produktów jest bardziej powszechna i nie powinniście mieć problemu z ich kupieniem, wiec możemy zabrać się do gotowania!

tajska zupa tom kha gai

Tajska zupa Tom Kha Gai

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pikantna i aromatyczna tajska zupa Tom Kha Gai jest idealna na rozgrzewkę w zimne dni. Ze względu na zawartość kurczaka oraz makaronu shirataki jest przy tym dość sycąca. I nie trzeba się przejmować węglowodanami, bo ten cudowny makaron praktycznie ich nie zawiera!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Zupa
Kuchnia Azjatycka
Porcje 4 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Umieścić w garnku wszystkie składniki oprócz makaronu, drobiu i groszku. Jeśli używasz świeżego mięsa, to należy je uprzednio podsmażyć. Groszek przelać wrzątkiem. Zagotować zupę, dodać mięso oraz groszek i gotować ok. 15- 20 minut. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić ją solą i pieprzem. Makaron shirataki przelać obficie pod bieżącą wodą i odsączyć. Gorącą zupę serwować z porcją makaronu. Makaron można też pokroić na trochę krótsze nitki i wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tajska zupa Tom Kha Gai
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
281.89
% RWS*
Tłuszcz
 
16.33
g
10
%
Tłuszcze nasycone
 
8.31
g
52
%
Tłuszcze trans
 
0.06
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.19
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
4.26
g
Cholesterol
 
46.88
mg
16
%
Potas
 
443.69
mg
13
%
Węglowodany
 
13.4
g
45
%
Błonnik
 
3.25
g
14
%
Cukier
 
4.66
g
Białko
 
19.17
g
19
%
Witamina A
 
1068.55
IU
21
%
Witamina C
 
28.83
mg
35
%
Wapń
 
57.77
mg
6
%
Żelazo
 
2.25
mg
13
%
Węglowodany netto
 
10.15
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu