Cofnij Email Link
+ porcje
Keto noworoczne ciasto

Mandarynka w czekoladzie

Avatar for Modern Cavegirl
Biszkopt przełożony budyniem i kremem jogurtowym to idealny noworoczny deser. Świetny do kawy, jak i kieliszka wina musującego. Polecam mandarynkę w czekoladzie jako noworoczne keto ciasto!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 45 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 3 godziny 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 228.41 kcal

Składniki
  

Biszkopt jasny

Biszkopt ciemny

Budyń czekoladowy

Masa jogurtowa

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Biszkopt jasny/ciemny

  • Suche składniki wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z solą. Pod koniec ubijania wsypać erytrytol i ubijać nadal do uzyskania gładkiej piany. Żółtka ubić trzepaczką z mlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut.

Budyń czekoladowy

  • Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną i erytrytolem. Do mniejszej porcji mleka dodać żółtka (lub całe jajka), kakao oraz glucomannanu (jeśli korzystasz) i dokładnie wymieszać. Gdy pozostałe mleko się zagotuje zmniejszyć ogień, zahartować masę żółtkową (wlewając doń po odrobinie gorącego mleka) po czym przelać wszystko z powrotem do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu wmieszać do gorącego budyniu. Ostudzić. W międzyczasie dwie mandarynki obrać (skórki można zachować) i podzielić na cząstki. Włożyć je do garnuszka, zalać odrobiną wody i posypać łyżką erytrytolu. Gotować aż mandarynki zmiękną. Gdy budyń ostygnie wyłożyć go na jasny biszkopt, powtykać kawałki mandarynek i przykryć ciemnym biszkoptem. Włożyć do lodówki.

Masa jogurtowa

  • Mandarynki odsączyć z zalewy i rozpuścić w niej żelatynę. Mleko kokosowe ubić ze stewią aż do lekkiego zgęstnienia. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać. Na koniec dodać jogurt kokosowy i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką z mandarynek.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta.
2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez "odpoczywania". Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu.