Cofnij Email Link
+ porcje
Keto babka mandarynkowa

Babka mandarynkowa z żurawiną

Avatar for Modern Cavegirl
Szybka w wykonaniu i jaka efektowna! Ta elegancka pani to keto babka mandarynkowa z żurawiną. Idealna na świąteczny stół. I to nie tylko w roli dekoracji... :)
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina 20 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 93.31 kcal

Składniki
  

Babka mandarynkowa

  • 4 szt. mandarynki małe lub 3 duże
  • 5 szt. jajka
  • 65 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
  • 65 - 70 g mąka kokosowa (ok. ½ szklanki) +/- w zależności od stopnia chłonności
  • 100 g żurawina świeża
  • 1 łyżeczka ekstrakt pomarańczowy
  • ½ łyżeczki proszek do pieczenia lub cream of tartar (inaczej kamień winny)
  • ½ łyżeczki soda kuchenna

Polewa

Sposób przygotowania
 

Babka mandarynkowa

  • Mandarynki włożyć w całości do niewielkiego garnuszka, przykryć wodą i gotować przez ok. 30 - 40 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. W międzyczasie 5 jajek ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Z ostudzonych mandarynek oderwać ogonki i zblendować je w całości na gładką masę. Połączyć z ubitymi jajkami. Dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę i jeszcze raz przemieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 35 - 40 minut (aż do lekkiego zrumienienia). Ostudzić.

Polewa

  • Mus kokosowy rozpuścić na małym ogniu. Dodać jogurt kokosowy i wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby można dosłodzić. Powstałą masą oblać wierzch babki. Posypać posiekanymi migdałami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli babka wyjdzie sucha, to można nasączyć ją wodą posłodzoną stewią wymieszaną z rumem lub innym mocnym alkoholem.