Dzisiaj uroczyście i świątecznie - na keto obiad poleca się keto kaczka w żurawinie. Tłusta pierś z kaczki w towarzystwie niskowęglowodanowej żurawiny to wymarzone danie, które nie namiesza w proporcji makroskładników. Jest przy tym rewelacyjne w smaku i atrakcyjnie się prezentuje. Smacznego!
Żurawinę wsypać do garnuszka i zalać winem. Gotować na średnim ogniu redukując wino aż żurawina będzie miękka. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dosłodzić stewią. Skórę kaczki ponacinać w paski lub kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, a gdy będzie mocno rozgrzana ułożyć na niej piersi z kaczki zaczynając od strony ze skórą. Smażyć z obu stron przez ok 3 - 4 minuty. Zdjąć z patelni i dać jej odpocząć przez ok 5 minut, po czym pokroić w paski i ułożyć na kołderce z sosu winno- żurawinowego.