Cofnij Email Link
+ porcje
Keto pierś z kaczki

Kaczka w żurawinie

Avatar for Modern Cavegirl
Dzisiaj uroczyście i świątecznie - na keto obiad poleca się keto kaczka w żurawinie. Tłusta pierś z kaczki w towarzystwie niskowęglowodanowej żurawiny to wymarzone danie, które nie namiesza w proporcji makroskładników. Jest przy tym rewelacyjne w smaku i atrakcyjnie się prezentuje. Smacznego!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 410.04 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Żurawinę wsypać do garnuszka i zalać winem. Gotować na średnim ogniu redukując wino aż żurawina będzie miękka. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dosłodzić stewią. Skórę kaczki ponacinać w paski lub kratkę. Natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło klarowane, a gdy będzie mocno rozgrzana ułożyć na niej piersi z kaczki zaczynając od strony ze skórą. Smażyć z obu stron przez ok 3 - 4 minuty. Zdjąć z patelni i dać jej odpocząć przez ok 5 minut, po czym pokroić w paski i ułożyć na kołderce z sosu winno- żurawinowego.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)