Iście jesienny wypiek w niskowęglowodanowym wydaniu, czyli keto tarta z jabłkami. Zachwyca nie tylko smakiem , ale i formą - różyczki z jabłek wyglądają bowiem zjawiskowo. Polecam, przede wszystkim na różnego rodzaju okazje!
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto używając do tego celu malaksera. Wylepić nim okrągłą formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na pół godziny do lodówki, po czym nakłuć widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra i dół).
Budyń waniliowy
W garnku z grubym dnem wymieszać składniki budyniu. Wstawić na niewielki ogień i cały czas mieszać aż masa znacznie zgęstnieje (nie gotować!). Odstawić do ostygnięcia.
Jabłka
Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Na patelnię wylać gorącą wodę- tyle, aby przykryła dno. Dodać łyżkę erytrytolu. W tak powstałym syropie gotować partiami plasterki jabłek aż zmiękną i staną się elastyczne. Ostudzić je.
Finalna kompozycja
Na zrumieniony spód wylać ostudzony budyń i wstawić na kolejne 10- 15 minut do piekarnika. Z jabłek formować różyczki i wykładać na wierzch budyniu jedna obok drugiej lekko je wciskając i uważając aby zachowały swoją formę. Piec kolejne 20 minut z funkcją grilla.