Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto

Keto ciastka dyniowe z pajęczyną

Avatar for Modern Cavegirl
Keto ciastka dyniowe to idealny deser na Halloween. Stanowią bardzo przyjemne połączenie cytrusowego musu dyniowego z aksamitnym kremem z nerkowców, a za sprawą pajęczyny z czekolady nabierają mrocznego klimatu. Palce lizać!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 6 ciastek
Kalorie 225.88 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Mus dyniowy

  • 250 g puree z dyni pieczonej (Hokkaido da najbardziej intensywną pomarańczową barwę)
  • 50 ml sok z limonki
  • 1/2 łyżki żelatyna (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 1 łyżka woda zimnej
  • 1 łyżka woda wrząca
  • 10 kropli stewia w płynie

Krem z nerkowców

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypać erytrytol. Żółtka zmiksować z olejem kokosowym oraz ekstraktem z wanilii. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami. Dodać mąkę kokosową oraz kwaśny winian potasu. Bardzo delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto rozłożyć równomiernie w foremce do muffinów. Piec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić.

Mus dyniowy

  • Puree z dyni dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje zalać odrobiną wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Mus dyniowy posłodzić stewią w płynie, a następnie zblendować z rozpuszczoną żelatyną. Mus dyniowy wykładać na spody biszkoptowe. Włożyć do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotować krem z nerkowców.

Krem z nerkowców

  • Namoczone nerkowce zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłożyć na zastygnięty mus dyniowy. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub plastikowego woreczka z uciętym rogiem. Wyciskać rozpuszczoną czekoladę na papier do pieczenia z narysowanym wzorem formując 6 pajęczyn. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Gotowe pajęczyny ułożyć na wierzchu każdego ciastka.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)