Cofnij Email Link
+ porcje
keto placki

Placki z cukinii

Avatar for Modern Cavegirl
Keto placki z cukinii - drugie podejście. Tym razem z użyciem złotego lnu. Sprawdził się świetnie w roli zagęstnika, a placki wyszły wyśmienite zarówno w smaku, jak i w konsystencji. Polecam zarówno jako lekki lunch, jak i danie obiadowe - wtedy najlepiej w towarzystwie jakiegoś mięsnego sosu.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 191.5 kcal

Składniki
  

  • 1 szt. cukinia średniej wielkości (ok. 300 g)
  • 2 szt. jajka
  • 2 łyżki len złoty zmielony w młynku do kawy lub błonnik ziemniaczany
  • 15 g masło klarowane do smażenia
  • ¼ łyżeczki sól himalajskaj, kłodawska lub morska lub więcej do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbić jajka i wymieszać ze startą cukinią. Przyprawić, dodać zmielony len i dobrze wymieszać. Odstawić na 2 - 3 minuty, żeby masa zgęstniała. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy cukiniowej, lekko rozpłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)