Pyszny, odświeżający w smaku wypiek, który przywodzi na myśl letnie dni. Keto ciasto limonkowe to eksplozja smaku i bogactwo kokosa. A kokos to przecież źródło zdrowych tłuszczy tak cenione na diecie ketogenicznej.
Jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę, a gdy już się dobrze napowietrzy dosypać erytrytol (po łyżce na raz). Olej kokosowy rozpuścić i dolewać cienkim strumieniem do masy. Na koniec wsypać mąkę kokosową wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15- 20 minut aż do zrumienienia.
Krem limonkowy
W międzyczasie przygotować krem blendując na gładką masę awokado razem z mlekiem kokosowym, jogurtem kokosowym, sokiem z limonki oraz stewią. Żelatynę namoczyć w łyżce zimnej wody, po czym dodać łyżkę wrzątku i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do masy limonkowej i jeszcze raz zblendować, żeby wszystko się dobrze wymieszało. Powstały krem wylać na ostudzony biszkoptowy spód i włożyć do lodówki na minimum 1 h do stężenia. Wiórki podprażyć na suchej patelni i wyłożyć na stężałą masę.