Cofnij Email Link
+ porcje
Keto sałatka nicejska

Salatka nicejska

Avatar for Modern Cavegirl
Pożywna i dość charakterna w smaku sałatka nicejska przywołuje na myśl słoneczne wybrzeże Południowej Francji. Różnorodność smaków powoduje, że sałatka ta jest bardzo ciekawa w odbiorze - kubki smakowe wprost szaleją. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas całkowity 10 minuty
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 262.28 kcal

Składniki
  

Sałatka

  • 4 szt. jajka
  • 1 puszka tuńczyk w sosie własnym (lub w oliwie - wtedy można pominąć ten składnik dressingu)
  • 400 g sałata lodowej lub mieszanki różnych sałat
  • 1/2 szt. cebula czerwona niewielka
  • 100 g oliwki czarne
  • 4 fileciki anchovies
  • 2 łyżki kapary
  • 2 szt. pomidory lub gałązka pomidorków koktajlowych

Dressing

Sposób przygotowania
 

Sałatka

  • Jajka ugotować na półtwardo i ostudzić. Oliwki odsączyć z zalewy. Sałatę porwać na niewielkie kawałki. W misce ułożyć sałatę, wymieszaną z pokrojonymi w kawałki pomidorami oraz oliwkami. Na wierzchu ułożyć tuńczyka w niewielkich kawałkach, drobno posiekane anchovies oraz kapary. Posypać cebulą pokrojoną w cienkie pióra. Na to wyłożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jajka. Polać dressingiem.

Dressing

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Zalać sokiem z cytryny oraz octem. Dodać musztardę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać oliwę i energicznie mieszać do połączenia się składników. Sałatę polać dressingiem i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu