Cofnij Email Link
+ porcje
Sernik bez sera

Pseudosernik czekoladowo- wiśniowy

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszny keto pseudosernik z kalafiora o smaku czekoladowo- wiśniowym to dekadencki deser, który idealnie nada się zarówno na uroczystość, jak i do kawy po obiedzie. U mnie w roli ciasta uświetniającego urodziny bloga. Moderncavegirl.pl ma już bowiem rok!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 16 porcji
Kalorie 121 kcal

Składniki
  

Pseudosernik

Sposób przygotowania
 

Pseudosernik

  • Rozdzielić żółtka i białka. Żółtka zblendować z kalafiorem, espresso, śmietanką kokosową, jogurtem, kakao i 4 łyżkami erytrytolu. Na koniec dodać mąkę i jeszcze chwilę blendować. Odstawić na kilka minut. Białka ubić z solą. Pod koniec ubijania dodać pozostały erytrytol. Obie masy delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownicy (ok. 18 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wiśnię obtoczyć w mące kokosowej i wcisnąć w ciasto. Piec do suchego patyczka w piekarniku nastawionym na 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Ostudzić

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z olejem kokosowym w mikrofalówce lub w garnuszku na bardzo małym ogniu. Ostudzić, a gdy lekko stężeje wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 114 kcal