Cukiniowe tagliatelle to idealne danie na lunch lub lekki obiad. Można dorzucić do niego ulubione dodatki. U mnie są to akurat krewetki oraz świeże pomidory. Robi się je całkiem szybko, a do ich produkcji potrzeba jedynie... obieraczki do warzyw!
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie wstążki używając obieraczki do warzyw. Posypać solą i odstawić na 5 minut. Cukiniowe tagliatelle odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Tak samo postąpić z krewetkami. Krewetki w postaci mrożonej należy zaś uprzednio rozmrozić. Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i wrzucić razem na patelnię. Podsmażyć chwilę, po czym dodać krewetki. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Zdjąć z patelni. Teraz wrzucić na patelnię odsączone tagliatelle z cukinii. Podsmażyć, aby trochę zmiękło, po czym dodać pokrojone w niewielkie kawałki pomidory lub połówki pomidorków koktajlowych. Dusić ok. 2-3 minuty, po czym dodać krewetki i wymieszać. Serwować od razu.