Cofnij Email Link
+ porcje
Keto ciasto

Key lime pie

Avatar for Modern Cavegirl
Wspaniała, zielona wariacja na temat słynnego limonkowego ciasta rodem z Florydy, czyli keto key lime pie świetnie sprawdzi się na letni deser. Ciasto jest bowiem bardzo lekkie i mocno orzeźwiające w smaku. Dosłownie rozpływa się w ustach!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 40 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 276.85 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie limonkowe

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Mąkę podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić nim spód formy do tarty i umieścić w lodówce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (w trybie grzania góra + dół). Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 minut. Ostudzić.

Nadzienie

  • Wszystkie składniki zblendować. Wyłożyć na ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce przez min. 1 h. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

* Śmietanka kokosowa, której użyłam była płynna, więc nadzienie trzymało formę jedynie po długim schłodzeniu ciasta. Zaraz po wyjęciu z lodówki, w wysokich temperaturach zaczynało się lekko rozpływać, co widać zresztą na zdjęciu. Jeśli Waszym zamysłem jest nadzienie, które dłużej zachowuje formę stałą, polecam skorzystać ze śmietanki kokosowej pochodzącej ze schłodzonego mleka kokosowego z puszki. Jest ona dużo gęstsza i nie upłynni aż tak nadzienia. Zwłaszcza, jeśli zamierzacie serwować to ciasto podczas upałów. To samo dotyczy dekoracji (ja musiałam posiłkować się ok. 0,5 łyżeczki żelatyny, żeby śmietanka kokosowa użyta do dekoracji nie rozpłynęła się po cieście).