Cofnij Email Link
+ porcje
gołąbki keto w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem wołowym

Avatar for Modern Cavegirl
Gołąbki bezzbożowe, czyli keto gołąbki z mięsem wołowym to świetny pomysł na lekki obiad. Nadzienie w postaci mielonej wołowiny, pieczarek oraz świeżej papryki jest bardzo treściwe i pożywne. Bardzo zdrowe, a smakują prawie jak te u babci!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 8 gołąbków
Kalorie 168.63 kcal

Składniki
  

Gołąbki

  • 400 g mięso mielone wołowego
  • 8 szt. liście kapusty młodej
  • 1 szt. cebula średniej wielkości
  • 250 g pieczarki
  • 3 szt. mini papryki słodkie w różnych kolorach
  • kilka kropel tabasco
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki masło klarowane

Sos pomidorowy

Sposób przygotowania
 

Gołąbki

  • Liście kapusty sparzyć i ostudzić. Cebulę i pieczarki posiekać w drobną kostkę. Zeszklić cebulę na odrobinie masła klarowanego, po czym dodać pieczarki i smażyć przez ok. 8 minut aż cała woda wyparuje. Przełożyć do miski i ostudzić. Dodać do miski mięso mielone oraz drobno pokrojoną kolorową paprykę. Przyprawić solą, pieprzem oraz tabasco. Dokładnie wymieszać wszystko dłońmi na jednolitą masę. Każdy liść kapusty nadziewać porcją nadzienia mięsnego i zawijać formując gołąbek. Zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwijały. Na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i obsmażyć gołąbki z każdej strony na rumiano. Zalać je odrobiną wody i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Opcjonalnie można przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut. Podawać w towarzystwie sosu pomidorowego.

Sos pomidorowy

  • Na patelni rozgrzać masło klarowane, po czym wylać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Zredukować do preferowanego stopnia gęstości. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)