Cofnij Email Link
+ porcje
Keto naleśniki ze szparagami

Naleśniki z szynką i szparagami

Avatar for Modern Cavegirl
Keto naleśniki ze szparagami i szynką w sosie holenderskim to wyśmienita, choć pracochłonna propozycja na danie ze szparagami. Jednak warta zachodu - stanowi świetne połączenie smaków i powinna przypaść do gustu nie tylko fanom szparagów!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorie 239 kcal

Składniki
  

Naleśniki

Sos holenderski

Nadzienie

  • 12 plastrów szynka gotowana najlepiej okrągłe
  • 1 pęczek zielone szparagi ok. 500 g

Sposób przygotowania
 

Naleśniki

  • Podane składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki smarując każdorazowo patelnię odrobiną oleju kokosowego.

Sos holenderski

  • W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu. Jajko rozmieszać z sokiem z 1/2 cytryny oraz wodą i posolić. Gdy masło będzie już bardzo gorące, zmniejszyć ogień, a następnie wlać mieszaninę jajek z sokiem z cytryny i wodą. Energicznie mieszać aż całość zgęstnieje nie dopuszczając do ścięcia się jajka. Nie gotować!

Nadzienie

  • Szparagi ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i przelać zimną wodą. Osuszyć. Na gotowych naleśnikach układać po plastrze szynki i po kilka ugotowanych szparagów. Zwijać w rulon zabezpieczając go wykałaczką. Podgrzać na patelni lub w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Naleśniki serwować polane sosem holenderskim.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)