Keto cannoli kawowe to wyśmienita wariacja na temat włoskiego klasycznego deseru, czyli cannoli siciliani. Chrupiący rulonik z ciasta wypełniony kawowym kremem stanowi świetny, choć niskowęglowodanowy deser. Tajemny składnik kremu, który powoduje, że ten deser jest jeszcze zdrowszy to awokado. Nie pozostaje nic innego, jak tylko skusić się na jeszcze jedną porcję!
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj gorącą wodę, a następnie jajka i wymieszaj ciasto mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na kółko. Owiń każdą foremkę ciastem w taki sposób, żeby powstał rulonik o charakterystycznym kształcie. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu aż cannoli się lekko zrumienią. Ostudź.
Krem kawowy
W międzyczasie przygotuj krem. Zblenduj na gładką masę wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego. Następnie ubij olej kokosowy i połącz z masą kawową. Schłodź w lodówce, aby zgęstniał na tyle, żeby można było przełożyć go do rękawa cukierniczego lub szprycy. Ostudzone cannoli wypełnij powstałym kremem. Można je posypać odrobiną startej czekolady.