Cofnij Email Link
+ porcje
falafel z kalafiora bez ciecierzycy

Falafel z kalafiora

Avatar for Modern Cavegirl
Te niewielkie smażone kotleciki podbiły serca większości wegetarian na całym świecie. Jeśli jednak starasz się jeść zdrowo lub stosujesz dietę ketogeniczną & Paleo, ciecierzyca znajduje się na liście produktów zakazanych. Rozwiązaniem jest keto falafel z kalafiora- równie pyszne, za to bez szkodliwych fitynianów, lektyn i saponin!
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 9 sztuk
Kalorie 113 kcal

Składniki
  

Falafele z kalafiora

  • 1 szklanka kalafior rozdrobnionego
  • 1/2 szklanki słonecznik
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
  • 1 łyżeczka kmin rzymski
  • 1 łyżeczka sól himalajska, kłodawska lub morska
  • 1/2 łyżeczki kolendra mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra chili
  • 1/2 łyżeczki natka pietruszki suszona
  • 20 g olej kokosowy do smażenia

Sos z tahini

Sposób przygotowania
 

Falafele z kalafiora

  • Kalafior i słonecznik rozdrobnić w malakserze (powinny mieć teksturę przypominającą grubszy piasek). Dodać jajka, a następnie resztę składników falafeli i dokładnie wymieszać. Olej dobrze rozgrzać na patelni lub garnku z grubym dnem. Z masy formować niewielkie kulki i spłaszczać je tak, aby powstały kotleciki. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Przewracać na drugą stronę dopiero, gdy są dość mocno zarumienione. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Sos czosnkowy z tahini

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Usmażone falafele serwować na gorąco polane sosem.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)