Te niewielkie smażone kotleciki podbiły serca większości wegetarian na całym świecie. Jeśli jednak starasz się jeść zdrowo lub stosujesz dietę ketogeniczną & Paleo, ciecierzyca znajduje się na liście produktów zakazanych. Rozwiązaniem jest keto falafel z kalafiora- równie pyszne, za to bez szkodliwych fitynianów, lektyn i saponin!
Kalafior i słonecznik rozdrobnić w malakserze (powinny mieć teksturę przypominającą grubszy piasek). Dodać jajka, a następnie resztę składników falafeli i dokładnie wymieszać. Olej dobrze rozgrzać na patelni lub garnku z grubym dnem. Z masy formować niewielkie kulki i spłaszczać je tak, aby powstały kotleciki. Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Przewracać na drugą stronę dopiero, gdy są dość mocno zarumienione. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos czosnkowy z tahini
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. Dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Usmażone falafele serwować na gorąco polane sosem.