Cofnij Email Link
+ porcje
Keto spaghetti with meatballs

Spaghetti z cukinii z pulpecikami

Avatar for Modern Cavegirl
Klasyka kuchni italo- amerykańskiej, czyli spaghetti z pulpetami mięsnymi w nowym ujęciu. Tym razem w postaci keto spaghetti z cukinii z pulpecikami z mięsa mielonego. Prosty w wykonaniu i pyszny pomysł na obiad.
3 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 576.15 kcal

Składniki
  

  • 400 g mięso wołowe mielone
  • 2 szt. cukinia duża
  • 1 ząbek czosnek sporych rozmiarów lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki przecier pomidorowy
  • sól himalajska, kłodawska lub morska; do smaku
  • pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić w cienkie paski używając spiralizer'a. Posolić i odstawić. Mięso mielone doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryczką, dobrze wymieszać. Uformować niewielkie kulki i smażyć je na mocno rozgrzanej patelni. Wysmażone pulpeciki zdjąć z patelni. Na patelni w tłuszczu pozostałym po pulpecikach lekko zrumienić przeciśnięty przez praskę czosnek. Spaghetti z cukinii odcisnąć z wody i wrzucić na patelnię. Dusić ją przez kilka minut odparowując nadmiar wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Dorzucić pulpeciki i podgrzać całość jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)