Cofnij Email Link
+ porcje
mazurek wielkanocny bez cukru i glutenu

Mazurek wielkanocny

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszny, inspirowany tradycją mazurek w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną oraz Paleo. Na twardym kruchym cieście i z masą orzechowo- czekoladową. Świetny zarówno na Wielkanoc, jak i przed nią oraz po niej...
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 224.12 kcal

Składniki
  

Spód

Masa

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania zwartego ciasta, które da się ulepić w kulę. Ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) aż do zrumienienia (ok. 12- 15 minut). Ostudzić.

Masa

  • Czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Masło z nerkowców ubić trzepaczką z nierafinowanym olejem kokosowym (oba muszą być w temperaturze pokojowej). Masę orzechową wyłożyć równomiernie na upieczonym spodzie. Rozpuszczoną czekoladą polać wierzch masy tworząc "esy floresy", po czym przemieszać wszystko końcówką noża tak, aby powstał marmurkowy wzór.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)