Cofnij Email Link
+ porcje
Keto tarta ze szpinakiem

Tarta szpinakowa

Avatar for Modern Cavegirl
Klasyczna tarta ze szpinakiem w nowej wersji, zgodnej z dietą ketogeniczną. Kokosowy maślany spód perfekcyjnie komponuje się ze szpinakowo- jajecznym nadzieniem.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Ilość porcji 12 porcje
Kalorie 166.07 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki zmiksować w malakserze. Wylepić ciastem wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o średnicy 18-20 cm. Schłodzić w lodówce. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 15 minut (do lekkiego zezłocenia).

Nadzienie

  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się już wytopi, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez ok 2-3 minuty. Dodać szpinak. Odparować całą wodę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Jeśli masa wyszła bardzo gęsta, to dodać kilka łyżek mleka kokosowego. Wymieszać z jajkami. Wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze przez ok 25 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)