5kroplistewia w płynielub płynny słodzik na bazie owocu mnicha (monkfruit)
Sposób przygotowania
Suflet jogurtowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z solą, pod koniec dodając po łyżce erytrytolu. Ubijać do momentu aż piana stanie się lśniąca. Żółtka wymieszać z jogurtem, ekstraktem z wanilii oraz mieszanką mąki kokosowej z cream of tartar. Niewielkie kokilki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Rozłożyć do nich masę sufletową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 25 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni. Jeszcze ciepłe suflety podawać z budyniem i sosem wiśniowym.
Sos budyniowy
Połowę mleka kokosowego wlać do garnuszka, wymieszać dokładnie z glucomannanem, ekstraktem z wanilii i erytrytolem. Podgrzać prawie do wrzenia. W pozostałej ilości mleka kokosowego rozbełtać żółtka. Do prawie gotującego się płynu wlać mleko wymieszane z żółtkami. Mieszać intensywnie dalej podgrzewając aż do zgęstnienia, uważając aby nie zagotować masy. Zestawić z palnika.
Sos wiśniowy
Wiśnie podgrzać w garnuszku aż puszczą sok i zmiękną. W wodzie rozmieszać glucomannan lub nasiona chia. Wlać do gorących wiśni i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dosłodzić słodzikiem w płynie. Jeśli masa wyszła za gęsta, dodawać po trochu gorącą wodę aż do uzyskania konsystencji sosu/ frużeliny.