Go Back Email Link
+ porcje
ciasto z marcepanem i żurawiną bez cukru i glutenu

Ciasto z marcepanem i żurawiną

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne, pachnące Świętami keto ciasto z żurawiną i marcepanem to wręcz obowiązkowy punkt programu jeśli chodzi o świąteczne wypieki... :P Jak raz spróbujecie tego ciasta, to nie będziecie mogli wyobrazić sobie bez niego Świąt Bożego Narodzenia...
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas całkowity 1 hour 5 minutes
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 225.24 kcal

Składniki
  

Marcepan

Ciasto

Sposób przygotowania
 

Marcepan

  • Masło utrzeć z żółtkiem na gładką masę w malakserze, po czym dodać resztę składników i zmiksować razem uzyskując gładką, zbitą masę. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Ciasto

  • Zmiksować jajka, białko, olej, sól i słodzidło, po czym dodać ekstrakt z wanilii i suche składniki poza owocami. Miksować dalej do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać owoce i wymieszać delikatnie szpatułką. Pół ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wyjąć marcepan z lodówki i rozwałkować formując koło zbieżne wymiarami ze średnicą formy. Przełożyć delikatnie marcepan do formy układając go na pierwszej części ciasta. Na marcepan wyłożyć pozostałe ciasto i wyrównać wierzch. Poukładać na wierzchu blanszowane migdały i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne ok. 10-15 minut (wierzch ciasta ma się ładnie przyrumienić). Przed podaniem można posypać pudrem z erytrytolu.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu