Cofnij Email Link
+ porcje
keto pierogi

Pierogi lniane

Avatar for Modern Cavegirl
Elementarny składnik Świąt, jedna z 12 tradycyjnych potraw. Jak tu nie zjeść pieroga podczas wigilijnej kolacji? Od teraz nie musicie ich już sobie odmawiać... Oto bowiem przepis na keto pierogi z grzybami. :)
3.34 z 3 ocen
Czas całkowity 30 minuty
Kuchnia Polska
Ilość porcji 24 sztuki
Kalorie 59.34 kcal

Składniki
  

Ciasto na pierogi

Nadzienie grzybowe

Sposób przygotowania
 

Nadzienie grzybowe

  • Grzyby suszone zalać odrobiną wrzątku, odstawić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i dodać do zeszklonej cebuli. Gotować na dość intensywnym ogniu, aż pieczarki puszczą wodę, odparować. W międzyczasie posolić. Gdy płyn odparuje, dodać pokrojone drobno namoczone grzyby leśne razem z zalewą. Odparować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Po lekkim ostudzeniu farsz rozdrobnić w malakserze.

Ciasto na pierogi

  • Mąkę wymieszać z solą. Olej kokosowy rozpuścić we wrzątku, po czym zalać mąkę i wymieszać. Dodać jajko i wyrobić elastyczne ciasto (w zależności od konsystencji może być potrzeba dodania odrobiny mąki lnianej lub wody). Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą. Ugniatać ciasto przez kolejne 10 minut, po czym odstawić na minimum 30 minut.
  • Następnie rozwałkować je dość cienko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wykrawać kółka i nadziać farszem grzybowym formując pieroga. Nie nakładać zbyt dużo nadzienia - pierogi muszą być płaskie, inaczej rozpadną się podczas gotowania. Pozostałe kółka na pierogi trzymać przykryte folią lub ściereczką, gdyż wysuszone tracą elastyczność i ciężej jest lepić z nich pierogi. Gotowe pierogi gotować w osolone wodzie ok. 2 minuty wrzucając na wrzątek. Nie doprowadzać jednak do wrzenia, gdyż przy intensywnym gotowaniu mogą się rozpadać. Po tym czasie odcedzić pierogi. Najlepiej smakują odsmażone na maśle klarowanym (wtedy mają też dużo korzystniejsze makro).
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu