Cofnij Email Link
+ porcje
keto cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Avatar for Modern Cavegirl
Zimowy klasyk, który dzięki aromatycznemu cynamonowi kojarzy się ze Świętami. Nie są to jednak pierniczki, a keto cinnamon rolls. Równie pyszne i korzenne w smaku. Idealne do porannej kawy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Ilość porcji 7 sztuk
Kalorie 194.79 kcal

Składniki
  

Ciasto

Nadzienie

Lukier

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Mleko kokosowe wymieszać z drożdżami i inuliną, odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałe suche składniki (poza 20 g mąki kokosowej i słodzidłem) wymieszać ze sobą, tłuszcz rozpuścić. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie wyraźnie pracować i na jego powierzchni pojawią się bąbelki, dodać jajka, śmietanę oraz słodzidło. Zmiksować na gładką masę, po czym dodać tłuszcz i dalej mieszać. Następnie partiami dorzucać mieszankę suchych składników miksując dalej. Powstałe ciasto przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na ok. 20 - 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką kokosową i podsypując pozostałą mąką rozwałkować na średniej grubości owalny placek.

Nadzienie

  • Olej kokosowy rozpuścić ze słodzidłem i cynamonem aż do uzyskania w miarę gładkiej masy. Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto drożdżowe, zwinąć w rulon i kroić w poprzek na kawałki tej samej wysokości. Układać pionowo w okrągłej tortownicy jeden obok drugiego. Odstawić na kolejne 20 - 30 minut do wyrośnięcia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 30 minut aż się lekko przyrumienią.

Lukier

  • Inulinę rozpuścić w mleku kokosowym i podgrzewać na średnim ogniu do lekkiego zgęstnienia. Polać lukrem ostudzone cinnamon rolls.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)