Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta snickers

Tarta Snickers

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszna wariacja na temat popularnego batonika - keto tarta Snickers to prawdziwa bomba z keto karmelem na bazie allulozy. Musicie tego spróbować!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 25 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Amerykańska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 324.35 kcal

Składniki
  

Kruchy spód

Warstwa orzechowo - karmelowa

Polewa orzechowo - czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki umieścić w malakserze i metodą pulsacyjną ugnieść jednolite ciasto. Wylepić nim formę do tarty o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 15 minut aż brzegi się lekko przyrumienią. Ostudzić.

Warstwa orzechowo - karmelowa

  • Masło rozpuścić w rondelku razem z allulozą. Doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika (lub nawet chwilę przestudzić) i zalać mlekiem kokosowym (należy zachować szczególną ostrożność, gdyż gorąca masa może pryskać - najlepiej robić to w rękawicach ochronnych!).
  • Wymieszać i gotować na mocnym ogniu przez ok. 5-7 minut aż całość znacznie zgęstnieje i przybierze karmelowy kolor. Ostudzić. Jeszcze płynne wymieszać z orzechami. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Polewa orzechowo - czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu. Wymieszać z masłem orzechowym. Wyłożyć na wierzch karmelowej warstwy. Równomiernie rozprowadzić. Brzegi posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut do pełnego zastygnięcia masy.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. UWAGA! Mleko kokosowe, którego należy użyć, to płynne mleko z kartonu. Nie chodzi tutaj o napój lub gęstą część mleka kokosowego z puszki! Na tym etapie należy także bardzo ostrożnie pracować z karmelem. Wlewanie mleka kokosowego do gorącej masy może spowodować intensywną reakcję i w skrajnych przypadkach grozi poparzeniami. Należy zachować szczególną ostrożność!