Cofnij Email Link
+ porcje
keto wuzetka

Wuzetka dyniowo - pomarańczowa

Avatar for Modern Cavegirl
Mocno kakaowy biszkopt przełożony lekkim kremem dyniowym z nutką pomarańczy oblany polewą czekoladową - taka właśnie jest keto wuzetka dyniowo - pomarańczowa. Pyszna, piękna i aromatyczna!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 199.67 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać suche składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.

Nadzienie dyniowo - pomarańczowe

  • Galaretkę wymieszać z purée z dyni. Szklankę mleka kokosowego zagotować i wlać do masy dyniowej, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Ostudzony krem ubijać trzepaczką przez ok. 3 minuty aż się napowietrzy. Masę wylać na dolny blat ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na ok. 1 h.

Polewa czekoladowa

  • Mleko kokosowe zagotować. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty, po czym energicznie wymieszać. Dodać olej kokosowy. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki na 30 minut. Można ozdobić bitą śmietaną.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu