Cofnij Email Link
+ porcje
Ciasto czekoladowo - mandarynkowe bez cukru i glutenu

Ciasto czekoladowo - mandarynkowe

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne ciasto o upojnym smaku mandarynek i czekolady. Iście świąteczne. Keto ciasto czekoladowo - mandarynkowe to must-do tegorocznych Świąt!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 313.58 kcal

Składniki
  

Ciasto

Polewa

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Pomarańczę/ mandarynki ponakłuwać widelcem i gotować 10-20 minut aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić. Czekoladę rozpuścić na małym ogniu lub w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Jajka ubić ze słodzidłem na puszystą masę. Pomarańczę/ mandarynki zblendować wybierając pestki i połączyć z masą czekoladową, a następnie partiami dodawać do masy jajecznej miksując na średnich obrotach. Dodać także espresso, śmietanę i ekstrakt pomarańczowy. Kakao, mąkę, sodę i kamień winny wymieszać i dodawać po trochu do ciasta. Ciasto może wyjść dość gęste. Przełożyć je do tortownicy o średnicy 20 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni w trybie grzania góra + dół przez ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka). Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Dosłodzić stewią w razie potrzeby. Masę czekoladową wyłożyć na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarować. Posypać suszoną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu