Cofnij Email Link
+ porcje
keto szarlotka

Szarlotka

Avatar for Modern Cavegirl
Hit wszelkich jesiennych wypieków, czyli ciasto z jabłkami. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej, a więc keto szarlotka! Pyszna, pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepszy jesienny podwieczorek!
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 9 porcji
Kalorie 130.93 kcal

Składniki
  

Nadzienie jabłkowe (do ciasta idzie połowa tej porcji)

  • 650 g jabłka kwaśnej odmiany
  • 30 g rodzynki opcjonalnie (ominąć w celu obniżenia ilości węglowodanów na porcję)
  • 2 łyżeczki cynamon
  • 70 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
  • 0,5 szklanki woda
  • 1 szt. galaretka cytrynowa bez cukru

Biszkopt

Do posypania

Sposób przygotowania
 

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka obrać i w miarę drobno pokroić. Z odpadów nastawić ocet jabłkowy. Jabłka przełożyć do niskiego garnka lub patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon (jeśli ta operacja się nie uda przekroić biszkopt na pół i przełożyć nadzieniem). Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem jabłkowym i odstawić do schłodzenia do lodówki. Gotowe ciasto posypać erytrytolem w pudrze lub udekorować kleksami z bitej śmietany.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)