Hit wszelkich jesiennych wypieków, czyli ciasto z jabłkami. Dzisiaj w wersji niskowęglowodanowej, a więc keto szarlotka! Pyszna, pachnąca cynamonem i wanilią. Najlepszy jesienny podwieczorek!
Jabłka obrać i w miarę drobno pokroić. Z odpadów nastawić ocet jabłkowy. Jabłka przełożyć do niskiego garnka lub patelni, zalać wodą i zagotować wraz z eryrtytolem, cynamonem i ekstraktem z wanilii. Można dodać rodzynek. Gotować 15 - 20 minut aż jabłka staną się miękkie. Zdjąć z ognia, zasypać galaretką cytrynową i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt
Białka ubić na sztywno z solą, a pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce erytrytolu. Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać na gładką masę z żółtkami i mlekiem kokosowym. Dodać pozostałe składniki do masy, a następnie wymieszać ją delikatnie z ubitymi białkami. Masę rozsmarować równomiernie na płaskiej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Gdy się zrumieni, wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując rulon (jeśli ta operacja się nie uda przekroić biszkopt na pół i przełożyć nadzieniem). Gdy ostygnie wypełnić rulon nadzieniem jabłkowym i odstawić do schłodzenia do lodówki. Gotowe ciasto posypać erytrytolem w pudrze lub udekorować kleksami z bitej śmietany.