Cofnij Email Link
+ porcje
keto knedle dyniowe ze śliwkami

Knedle dyniowe ze śliwkami

Avatar for Modern Cavegirl
Kolejny sposób na pyszny i odżywczy jesienny posiłek z użyciem dyni i śliwek - keto knedle dyniowe ze śliwkami. No i zapachniało cynamonem. Jak u babci. :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 5 minuty
Czas całkowity 15 minuty
Kuchnia Polska
Ilość porcji 6 sztuk
Kalorie 100.93 kcal

Składniki
  

Knedle

Omasta

Sposób przygotowania
 

  • Jajka zmiksować z puree z dyni, dodać sól, mąkę kokosową i łuski babki płesznik. Wlać gorąca wodę i miksować do uzyskania jednorodnego ciasta. Odstawić do zgęstnienia. Śliwki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połowę obtoczyć w mieszance erytrytolu z cynamonem i z powrotem złożyć. Ciasto na knedle podzielić na 5- 6 części w zależności od wielkości śliwek. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować kulkę, a następnie ją spłaszczyć. Na wierzchu ułożyć śliwkę i oblepić ją ciastem. Uformować okrągłego knedla. Odstawić i to samo zrobić z pozostałą częścią ciasta. Knedle gotować w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (wrzucać na wrzątek, ale nie doprowadzić do tego, żeby się bardzo intensywnie gotowały).
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wymieszać z cynamonem. Polewać gotowe knedle razem z rozpuszczoną czekoladą. Można również odsmażyć je po wystygnięciu w maśle klarowanym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu