Dzisiaj na tapecie pyszny comfort food we włoskim wydaniu, czyli pizza! A dokładniej keto pizza - nie ma to co ulubiona potrawa przerobiona na wersję niskowęglowodanową! Tym razem z pomocą przyszedł len, który posłużył za bazę do spodu. I świetnie się w tej roli sprawdził - spróbujcie sami! :)
Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Podzielić ciasto na dwie porcje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oliwy. Ciasto przełożyć na blachę, uformować koło. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.
Sos pomidorowy
Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory. Gotować na intensywnym ogniu aż do całkowitego zredukowania płynu. Przyprawić solą i oregano. Ostudzić.
Dodatki
Cukinię pokroić w paski lub plasterki, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć porządnie z wody używając ręczników papierowych. Spód lniany posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę pokroić w podłużne paseczki i rozsypać po sosie pomidorowym. Na to wyłożyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobieg + grill. Po ok. 10 minutach dodać na wierzch plasterki łososia. Po ok. 2 kolejnych minutach wyjąć i od razu serwować.