Cofnij Email Link
+ porcje
keto pizza

Pizza z cukinią i łososiem

Avatar for Modern Cavegirl
Dzisiaj na tapecie pyszny comfort food we włoskim wydaniu, czyli pizza! A dokładniej keto pizza - nie ma to co ulubiona potrawa przerobiona na wersję niskowęglowodanową! Tym razem z pomocą przyszedł len, który posłużył za bazę do spodu. I świetnie się w tej roli sprawdził - spróbujcie sami! :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj dania Przekąska
Ilość porcji 4 porcje
Kalorie 574.47 kcal

Składniki
  

Spód lniany

Sos pomidorowy

Dodatki

  • 1 kula mozzarella (u mnie 125 g)
  • 1 szt. cukinia
  • 100 g łosoś wędzony MOWI
  • 6 sztuk pieczarki niewielkich

Sposób przygotowania
 

Spód lniany

  • Suche składniki połączyć ze sobą. Jajka roztrzepać tak, aby trochę się napowietrzyły dodając pod koniec oliwę cienkim strumieniem. Następnie dodać wodę i wymieszać. Dosypać suche składniki. Wymieszać szpatułką i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto zgęstniało. Podzielić ciasto na dwie porcje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną oliwy. Ciasto przełożyć na blachę, uformować koło. Piec przez ok. 15 minut. Ostudzić.

Sos pomidorowy

  • Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę podgrzać na patelni i zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory. Gotować na intensywnym ogniu aż do całkowitego zredukowania płynu. Przyprawić solą i oregano. Ostudzić.

Dodatki

  • Cukinię pokroić w paski lub plasterki, posypać obficie solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć porządnie z wody używając ręczników papierowych. Spód lniany posmarować sosem pomidorowym. Mozzarellę pokroić w podłużne paseczki i rozsypać po sosie pomidorowym. Na to wyłożyć pieczarki pokrojone w plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobieg + grill. Po ok. 10 minutach dodać na wierzch plasterki łososia. Po ok. 2 kolejnych minutach wyjąć i od razu serwować.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)