Keto carbonara szparagowa to danie godne sezonu szparagowego. Chociaż akurat carbonara jest keto z natury, więc można pominąć ten przedrostek... :) Smakuje najlepiej z ulubionym makaronem. Ten oczywiście powinien być niskowęglowodanowy, żeby nie zaburzyć makro. Smacznego!
Szparagi ugotować do miękkości (ok. 6 minut), odcedzić i przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę. Główki szparagów odciąć i odłożyć. Łodygi pokroić w kawałki wielkości ok. 0,5 cm. Boczek podsmażyć na patelni. Gdy już się lekko przyrumieni, dodać szparagi. Jajko wymieszać w misce ze śmietaną i przyprawą. Wyłączyć palnik, masę jajeczną wylać na gorącą patelnię i energicznie mieszać tak, aby powstał gęsty sos. Jeśli sos nie zgęstnieje, można całość jeszcze lekko podgrzać, jednak nie można zagotować, bo jajko się zetnie. Podawać gorące w towarzystwie ulubionego makaronu.